Τα αμερικανικά πλήγματα έθεσαν τη σταθερότητα της περιοχής στο «χείλος της αβύσσου» λέει το Ιράκ που ζητά να μην υπάρξει συνέχεια.

Οι αμερικανικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία είναι το πρώτο βήμα μιας συνεχόμενης – όπως όλα δείχνουν – επιχείρησης των ΗΠΑ ως απάντηση στον θάνατο των τριών Αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία.

Η ιρακινή κυβέρνηση δήλωσε ότι 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν στα πλήγματα και άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

«Το Ιράκ επαναλαμβάνει την άρνησή του να αφήσει τα εδάφη του να αποτελέσουν αρένα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και όλα τα μέρη πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό», πρόσθεσε.

«Η γη και η κυριαρχία της χώρας μας δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να στέλνονται μηνύματα και να επιδεικνύεται βία μεταξύ αντιπάλων».

Στους 23 οι νεκροί στη Συρία

Άλλα 23 άτομα σκοτώθηκαν από την αμερικανική επίθεση στη Συρία σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, του Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, δέκα φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρχία αλ Μαγιαντίν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι τα πλήγματα χρησίμευσαν για να «αναζωπυρώσουν τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο».

Το Ιράν από τη μεριά του χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις αλλά δεν επιδιώκουν ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πλέον πολύ λεπτές.