Την Τουρκία επισκέφθηκε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μελόνι στην Τουρκία, η οποία, σημειώνεται, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Ερντογάν, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2022.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού πρακτορείου Anadolu, δεν μεταδίδουν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών και την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, με το τουρκικό πρακτορείο, μάλιστα, να σημειώνει ότι πρόκειται για «συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών».

Ωστόσο, το τετ α τετ με τον Ερντογάν δεν θεωρείται άσχετο με το γεγονός ότι η Ιταλία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της G7, στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, στις αρχές Ιανουαρίου.

Μελόνι και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Βόλτα στο «Μεγάλο Παζάρι»

Οι κάμερες, πάντως, «συνέλαβαν» την Τζόρτζια Μελόνι σε μία «διακριτική εξερεύνηση στο Μεγάλο Παζάρι» της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Τουρκία.

Όπως σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ, «επιδεικνύοντας έντονο ενδιαφέρον για τον τοπικό πολιτισμό, η πρωθυπουργός Μελόνι δοκίμασε τουρκικά γλυκά και περιηγήθηκε στην αγοράς, θαυμάζοντας ιδιαίτερα τις περίπλοκες ταπισερί και τα εκθέματα εκλεκτών κοσμημάτων. Εκλεκτός οικοδεσπότης για την περίσταση αυτή ήταν ο Metin Sönmez, διευθυντής λειτουργίας του διάσημου εστιατορίου Poolside Restaurant στο Μεγάλο Παζάρι».