«Ακόμη και μέσα από τον τάφο του, ο ατιμασμένος χρηματιστής Τζέφρι Επστάιν εξακολουθεί να έχει αυτή την παράδοξη δύναμη να γεννά πρωτοσέλιδα» σημείωνε η «Guardian», στο φόντο της πρόσφατης δημοσιοποίησης από αμερικανικό δικαστήριο εγγράφων που αφορούν την πολύκροτη υπόθεσή του.

«Η ιστορία του δισεκατομμυριούχου παιδόφιλου Επστάιν, ο οποίος μαζί με την ερωμένη του, Γκίσλεϊν Μάξγουελ (η οποία έχει αρνηθεί τις σχετικές κατηγορίες), διοικούσε ένα κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, έχει προσφέρει πολλούς ζουμερούς τίτλους στα μίντια. Αν δεν ήταν τόσο εφιαλτική, θα μπορούσε να γίνει σενάριο» υπογράμμιζε από την πλευρά της και η «El Pais».

Αμφότερες, ωστόσο, φάνηκε να καταλήγουν σε ένα ακόμη συμπέρασμα μετά τη μελέτη των 200 συνολικά εγγράφων τα οποία έγιναν γνωστά από τις 3 ως τις 5 Ιανουαρίου, προκαλώντας νέα φρενίτιδα δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα: ότι αν και υπήρξαν αμέτρητες αναφορές στα ονόματα τα οποία περιέχονται στα παραπάνω έγγραφα, περιγράφοντάς τα ουσιαστικά ως πρωταγωνιστές του παραπάνω κυκλώματος και ως πελάτες του Επστάιν και της Μάξγουελ, «η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική». Αυτό ακριβώς γράφει και το Politico, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Το υλικό (…) δεν αποτελούσε κάποιου είδους πελατολόγιο του Επστάιν, όπως υπονοήθηκε διαδικτυακά. Επρόκειτο στην πράξη για ντοκουμέντα από μια δικαστική υπόθεση η οποία αφορά αγωγή ενός από τα θύματα του Επστάιν που ναι μεν περιλαμβάνουν ονόματα, αλλά ελάχιστες νέες πληροφορίες αναφορικά με το εάν γνώριζαν για τα απεχθή εγκλήματά του ή συμμετείχαν σε αυτά».

Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα αποδείχθηκαν ακόμη χειρότερα, καθώς κάποια από τα ονόματα που κυκλοφόρησαν ευρέως και προκάλεσαν αίσθηση δεν περιλαμβάνονταν καν στα περιβόητα έγγραφα. Ανάμεσά τους εκείνα του γνωστού ηθοποιού Τομ Χανκς – ο οποίος εμφανίστηκε να έχει ασπαστεί εσπευσμένα τον ιουδαϊσμό και να έχει αναζητήσει καταφύγιο στο Ισραήλ μετά τη δημοσιοποίηση της «λίστας Επστάιν»! – καθώς επίσης της γνωστής παρουσιάστριας και παραγωγού Οπρα Γουίνφρεϊ, του θρύλου της ποπ Μάικλ Τζάκσον, αλλά και του μακαρίτη Μάθιου Πέρι. Οσο για τον Στίβεν Χόκινγκ, η αναφορά που γίνεται αφορά ένα e-mail του Επστάιν προς τη Μάξγουελ στο οποίο ο ίδιος φέρεται να προσφέρει «αμοιβή» σε όσους καταθέσουν ώστε να αποδειχθούν οι «ψευδείς ισχυρισμοί» της Βιρτζίνια Τζούφρε – αναφέροντας ως «αποκορύφωμα το δείπνο με τους Κλίντον και η νέα εκδοχή που αφορά τις Παρθένες Νήσους και τη δήθεν συμμετοχή του Στίβεν Χόκινγκ σε ένα όργιο με ανηλίκους».

Δεν χωράει αμφιβολία, βεβαίως, ότι ο Επστάιν και η ερωμένη του κυκλοφορούσαν επί πολλά χρόνια στα «σαλόνια» της αμερικανικής, ενδεχομένως και της παγκόσμιας ελίτ. Διέθεταν υψηλές γνωριμίες και είχαν την άνεση και την πολυτέλεια να επικοινωνούν συχνά με πρόσωπα τα οποία κατείχαν περίοπτες θέσεις, με μεγάλη ισχύ, στο πολιτικό και επιχειρηματικό στερέωμα. Δύο τέως πρόεδροι των ΗΠΑ άλλωστε, ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον και ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ, έχουν παραδεχθεί τις (κοσμικές) σχέσεις που διατηρούσαν μαζί του, έστω κι αν υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη δράση του κυκλώματός του επιχείρησαν να τις υποβαθμίσουν.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν συνεπάγονται αυτομάτως τη συμμετοχή κανενός εξ αυτών που αναφέρονται (πολύ περισσότερο όσων δεν αναφέρονται) στα επίμαχα έγγραφα στο συγκεκριμένο κύκλωμα – με εξαίρεση, ίσως, τον πρίγκιπα Αντριου, ο οποίος είναι γνωστό ότι αναγκάστηκε να φτάσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ τιμωρήθηκε με «αποπομπή» από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Μένει, έτσι, να αποδειχθεί κατά πόσο ισχύει αυτό που άφησε να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα μια από τις δικηγόρους της Τζούφρε: ότι ορισμένοι από τους ισχυρούς που βρίσκονταν στις ατζέντες του Επστάιν τον βοήθησαν να στήσει το κύκλωμά του ή του πρόσφεραν την προστασία που είχε ανάγκη για να δρα ανενόχλητος.

Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που κάποιος «κρίκος» στην αλυσίδα έσπασε, με τις γνωστές συνέπειες για τον ίδιο, ο οποίος βρέθηκε μυστηριωδώς απαγχονισμένος στο κελί του…