Η ζωή τους των ανθρώπων της Σιέρα Λεόνε είναι βυθισμένη στη φτώχεια και την απόγνωση. Το Κους προσφέρει προσωρινή ανακούφιση – αλλά η νιρβάνα είναι εφήμερη και έχει ένα ζοφερό τίμημα σύμφωνα με το France 24.

Το ραγδαία αναδυόμενο ναρκωτικό κάνει τρομερή επέλαση μεταξύ των νέων στη Σιέρα Λεόνε, ένα δυτικοαφρικανικό έθνος που κατατάσσεται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου. Η Σιέρα Λεόνε βγήκε από τον εμφύλιο του 1991-2002 με παιδιά-στρατιώτες, γυναίκες βιασμένες και κάθε συνεκτικό ιστό της κοινωνίας διαλυμένο.

Στην άκρη μιας χωματερής στην πρωτεύουσα Φρίταουν, ο Μοχάμεντ (όνομα αλλαγμένο), ένας 25χρονος εργάτης που μαζεύει σκουπίδια, κάπνισε ένα τσιγαριλίκι με ουσία κους. Η λέξη κους (διεθνώς kush) παραδοσιακά αφορούσε ένα καθαρό στέλεχος της ινδικής κάνναβης, συστατικό που περιέχει ακόμα.

Τι γνωρίζουμε για τα συστατικά του κους

Οι αρχές έχουν παρομοιάσει το κους με ένα συνθετικό προϊόν κανναβοειδών – παρόμοιο με το λεγόμενο «ναρκωτικό ζόμπι» spice – που μπορεί να καπνίζεται, αλλά κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος για το τι περιέχει. Το αποκαλούν ναρκωτικό των ζόμπι, γιατί μπορεί κατά την διάρκεια της κυρίως επίδρασης η συμπεριφορά του ανθρώπου μοιάζει με των τηλεοπτικών ζόμπι.

Ενίοτε προκαλεί μόνιμες ψυχώσεις αλλάζοντας για πάντα τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Στην περιοδική χρήση η συμπεριφορά των χρηστών μοιάζει με της φαιντανύλης και της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Επίσης έχει παρεμφερείς ιδιότητες στην συμπεριφορά των χρηστών με το «σίσα».

Οι χρήστες του κους και οι γιατροί που τους θεραπεύουν έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν επικίνδυνα πιθανά συστατικά, όπως η φαιντανύλη και η τραμαδόλη, καθώς και η φορμαλίνη, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη συντήρηση ανθρώπινων σωμάτων.

Ένα από τα ενεργά συστατικά είναι τα θρυματισμένα κόκκαλα ανθρώπων, που προσδίδουν θειάφι στο μείγμα και πολλαπλασιάζει τις «επιθυμητές» και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Το βερνίκι παπουτσιών είναι ένα άλλο συζητούμενο στοιχείο. Ενώ ανά περιπτώσεις έχει και προσμίξεις με κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.