Ασκηση ισορροπίας ανάμεσα στο διάσημο και το σπάνιο ρεπερτόριο για το μουσικόφιλο κοινό, είναι για τον Συπριέν Κατσαρής το πρόγραμμα κάθε συναυλίας που παρουσιάζει.

Ο διακεκριμένος  γαλλοκύπριος μετρ του πιάνου ανεβαίνει αύριο στην σκηνή της αίθουσας “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εστιάζοντας σε λαμπρούς μουσουργούς συνυφασμένους  , αλλά και σε έργα εμπνευσμένα από την Ελλάδα που φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ερμηνείας του. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα ερμηνεύσει μινιατούρες αντιπροσωπευτικών συνθετών του ευρωπαϊκού Κλασικισμού και Ρομαντισμού:  Γιόζεφ Χάυντν ,  Φραντς Σούμπερτ ,  Φραντς Λιστ  και  Φρεντερίκ Σοπέν .

Οπως λέει ο ίδιος “το μεγαλύτερο μέρος του κοινού θέλει να ακούει διάσημους συνθέτες. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν κι εκείνοι που επιθυμούν ν ανακαλύψουν σπάνια κομμάτια. Οι Γιόζεφ Χάυντν ,  Φραντς Σούμπερτ ,  Φραντς Λιστ ανήκουν στην Αυστροουγγρική περίοδο. Οσο για τον Σοπέν αγγίζει την καρδιά κάθε εραστή της μουσικής.

Για παράδειγμα το διάσημο έργο του “Polonaise héroïque” αντιπροσωπεύει , κατά την άποψή μου την τέλεια μετάβαση στο ηρωισμό της Ελληνικής Επανάστασης”. Ιδανική γέφυρα   για το δεύτερο μέρος της συναυλίας του σημαντικού σολίστ του πιάνου , το οποίο έχει τίτλο  «Dedication to Greece» και απαρτίζεται από έργα των   Λούντιβχ βαν Μπετόβεν,  Φράντς Λιστ αλλά και Ελλήνων συνθετών.

Ο   Συπριέν Κατσαρής αποκαλύπτοντας τις  συνδέσεις του προγράμματος εξηγεί ότι  λίγοι γνωρίζουν τους το σημαντικό έργο των Ελλήνων συνθετών όχι μόνο στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. “ Σίγουρα αξίζουν αναγνώριση. Μέχρι σήμερα έχω ηχογραφήσει τρία cd για το label « Melism » (ιδρυτής ο πιανίστας Νικόλαος Σαμαλτάνος  ) που ειδικεύεται στους Ελληνες συνθέτης. Το πρώτο cd περιλαμβάνει έργα των Κωνσταντινίδη, Παπαϊωάννου και Λεβίδη και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το δεύτερο cd  με έργα του Κωνσταντινίδη και αργότερο ένα ακόμα με έργα του Μάντζαρου”.  Στην συναυλία “ο πληθωρικός και ευαίσθητος ερμηνευτής με σπουδαία τεχνική » όπως χαρακτηρίστηκε από το classicalmusicguide.com

θα ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη  το έργο  “ Le grand meaulnes” του Γιώργου Λεωτσάκου , το οποίο χαρακτηρίζει αριστούργημα  καθώς επίσης και το  “Yassemi” του Κύπριου συνθέτη και εθνομουσικολόγου Φαίδρου Καβαλλάρη”. Στο δεύτερο πρόγραμμα της συναυλίας “Αφιέρωμα στην Ελλάδα” θα  συνδυάζει έργα  Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και Φραντς Λιστ, όπως η λαμπερή “Φαντασία πάνω σε μοτίβα” από «Τα ερείπια των Αθηνών», με δημιουργίες ελλήνων συνθετών, τους οποίους έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις αλλά και τις ηχογραφήσεις του, τα τελευταία χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης ερμηνείας για τον Συπριέν Κατσαρής είναι η επικοινωνία του μουσικού συναισθήματος .

Αυτό είναι όπως λέει “το πιο σημαντικό πράγμα μιας παράστασης. Οπως είπε και ο μεγάλος φιλόσοφος Λ.Ρ. Χάμπαρντ “η τέχνη είναι η ποιότητα της επικοινωνίας”. Κι εμείς οι καλλιτέχνες έχουμε την ευθύνη να απαλλάξουμε τους ανθρώπους από την καθημερινότητά τους , να αισθανθούν καλύτερα και να “ανεβούμε” όλοι μαζί  πνευματικά. Αυτό που με οδήγησε στην μουσική είναι η αγάπη μου προς τους ανθρώπους και η επιθυμία μου να τους  βοηθήσω να νιώσουν καλύτερα”.

 INFO

Σάββατο 13 Ιανουαρίου, 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Εισιτήρια :https://www.megaron.gr/event/cyprien-katsaris/