Για πολλοστή φορά στην Ιστορία, δυστυχώς, η Μέση Ανατολή φλέγεται. Αυτήν τη φορά, τη θρυαλλίδα ενός πολέμου που διευρύνεται ολοένα και περισσότερο άναψε η σύγκρουση της Χαμάς με το Ισραήλ. Τα γεγονότα, ωστόσο, έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα σύνορα της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας, που εξακολουθεί να πνίγεται στο αίμα.

Πλέον, στο εκρηκτικό μείγμα που καίει την περιοχή αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και η Χεζμπολάχ. Η σιιτική, ακραία, ισλαμική, παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση, ο οποία έχει ως βάση της τον Λίβανο, ορκίσθηκε χτες (3/1) να πάρει εκδίκηση για την εκτέλεση του αλ-Αρούρι. Μιαν εκδίκηση που, φαινομενικά, αφορά το Ισραήλ, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πότε δεν είναι απλά στη Μέση Ανατολή…

Η οργάνωση της Χεζμπολάχ είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, όπως είναι και η οργάνωση της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την έναρξη του πολέμου που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ δεν έχει στηρίξει μόνο στα λόγια τη Χαμάς, παρά και στην πράξη, εξαπολύοντας συχνά ρουκέτες κατά του Ισραήλ από χώρες που γειτνιάζουν με το εβραϊκό κράτος.

Η χτεσινή δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, όμως, έγινε στη δική της σκοπιά, μες στο ίδιο της το σπίτι. Η Χεζμπολάχ δεν μπόρεσε να προστατέψει τον υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχο της Χαμάς, σε μια περιοχή που αποτελεί βασικότατο προπύργιό της.

«Η δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη»

Από τη μία, το γεγονός πλήττει βαρύτατα το κύρος της, πρόκειται για ένα πρωτοφανές για την ίδια φιάσκο. Από την άλλη, απλούστατα, πρόκειται για ένα στρατιωτικό πλήγμα στην καρδιά της κυριαρχίας της, από τον μεγάλο εχθρό της, το Ισραήλ, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει η ίδια.

Όλα αυτά, μοιραία, μονοδρομούν την αντίδραση που θα έχει η οργάνωση: θα εμπλακεί δυναμικότερα από ποτέ στον τρέχοντα πόλεμο. Άλλωστε, αμέσως μετά από την επίθεση στα προάστια της Βηρυτού, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «η δολοφονία δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να σύρει τη χώρα του «σε μια νέα φάση της αντιπαράθεσης». Το μέγεθος των αντιποίνων αναμένεται να είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Επεκτείνεται σε όλη την περιοχή ο πόλεμος

Η δολοφονία αποτελεί ακόμη ένα σημάδι ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς επεκτείνεται σε όλη την περιοχή, εμπλέκοντας την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ακόμη και τις θαλάσσιες οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι Χούθι της Υεμένης ξεκίνησαν και συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία ως απάντηση στον πόλεμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος, που μαίνεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, έχει στοιχίσει τη ζωή 22.313 ανθρώπων στη Γάζα, κυρίως γυναικών, εφήβων και μικρών παιδιών, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα η Χαμάς.

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λοιπόν, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει υποσχεθεί να αντεπιτεθεί το Ισραήλ για την επίθεση στο σιιτικό μουσουλμανικό προπύργιό της στη νότια Βηρυτό. Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε πως σκότωσε τον Αρούρι.

Συναγερμός και στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ως αναμένετο, επειδή τo πλήγμα στον Λίβανο αποδίδεται από τη Βηρυτό στο Τελ Αβίβ, κινδυνεύουν και οι πολίτες των χωρών που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα μετά από τη δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι», έγραψε χτες ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς στη Βηρυτό.

Ήδη (σήμερα), η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν γρήγορα τον Λίβανο, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η επέκταση του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ μετά από την επίθεση στη Βηρυτό, από την οποία σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χαμάς.

«Ζητείται από όλους τους Γερμανούς πολίτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στον Λίβανο να εγγραφούν στη λίστα ετοιμότητας ΄΄Elefand΄΄ για την αντιμετώπιση κρίσεων και να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.

«Αυτό ισχύει περισσότερο για το νότιο τμήμα του Λιβάνου, μέχρι και τις νότιες αστικές περιοχές της Βηρυτού», προστίθεται στην ανακοίνωσή του. Η εν λόγω προειδοποίηση έρχεται μετά από σύσκεψη που είχε σήμερα το ειδικό επιτελείο κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Γερμανία είχε ήδη εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο, από τον Οκτώβριο, μετά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Από «τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» ο θάνατος του αλ-Αρούρι

Αν και το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Λίβανο, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου το κατηγόρησαν ευθέως για τη δολοφονία του 57χρονου αλ-Αρούρι, ο οποίος ήταν ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο υπαρχηγός της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε από «τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους» που εκτοξεύτηκαν από ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ο Αρούρι και άλλα έξι μέλη και στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν από πλήγμα, που αποδίδεται από τη Βηρυτό στο Ισραήλ, στα γραφεία του ισλαμιστικού κινήματος, το βράδυ της Τρίτης, στο προπύργιο της πανίσχυρης, φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Εκατόμβη στον τάφο του Σουλεϊμανί

Εν τω μεταξύ, το ήδη τεταμένο κλίμα όξυνε η πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν, όπου επίσης δρα η Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 141 τραυματίστηκαν, στις δύο εκρήξεις κοντά στον τάφο του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί στην επαρχία Κερμάν, σε αυτό που Ιρανοί αξιωματούχοι αποκαλούν «τρομοκρατική επίθεση». Ορισμένοι εκ των 141 τραυματιών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η μία από τις δύο θανατηφόρες εκρήξεις

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατήγγειλε την επίθεση ως «άνανδρη» και «απεχθή» ενέργεια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δράστες αυτής της άνανδρης ενέργειας θα εντοπιστούν σύντομα και θα τιμωρηθούν για την αποτρόπαια πράξη τους, από τις αρμόδιες δυνάμεις ασφαλείας και επιβολής του νόμου», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.