Ένας μετεωρίτης φώτισε τον νυχτερινό ουρανό του Μπέρμιγχαμ, με την εκθαμβωτική στιγμή να καταγράφεται από την κάμερα του κουδουνιού ενός σπιτιού που βρίσκεται σε αυτήν την πόλη της Αγγλίας.

Όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο, η λάμψη του μετεωρίτη μεγαλώνει όσο περισσότερο πλησιάζει προς την επιφάνεια της Γης, η ουρά του παίρνει ένα εντυπωσιακό γαλάζιο χρώμα, ενώ ο ίδιος μετατρέπεται σε σφαίρα προτού αρχίσει να διαλύεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας – κάτι που συμβαίνει μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο.

Δείτε την πτώση του μετεωρίτη:

Οι μετεωρίτες είναι «διαστημικοί βράχοι» που «επιβιώνουν» από το ταξίδι τους μέσω της ατμόσφαιρας και πέφτουν στο έδαφος. Το μέγεθός τους ποικίλλει και όσοι φτάνουν στο έδαφος συνήθως έχουν το μέγεθος ενός βότσαλου ή μιας γροθιάς. Μπορεί να είναι βραχώδεις, μεταλλικοί ή συνδυασμός και των δύο.

Για να επιβιώσει ένα μετέωρο από την τριβή με την ατμόσφαιρα της Γης και να δώσει μετεωρίτη, θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλων διαστάσεων. Πρακτικώς, η γήινη ατμόσφαιρα προστατεύει τον πλανήτη από τις πτώσεις αντικειμένων διαμέτρου έως και 10-20 μέτρων και έτσι τα περιστατικά προσκρούσεων είναι σχετικά σπάνια.

Ο μετεωρίτης έγινε αστρόσκονη μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο, αλλά πρόλαβε να χαρίσει τη λάμψη του στη νύχτα

Τα πολύ μεγάλα μετέωρα επιβραδύνονται ελάχιστα και για αυτό δημιουργούν κρατήρες.