Δυο ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή για την αλλαγή του χρόνου στη Νέα Υόρκη, τα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική μεγαλούπολη είναι δρακόντεια, υπό τον φόβο μιας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης, ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι διοργανωτές της πρωτοχρονιάτικης γιορτής στην περίφημη Times Square της Νέας Υόρκης εκτοξεύουν κομφετί. Είναι η πρόβα της μεγάλης φιέστας στο κέντρο του Μανχάταν, για την αλλαγή του χρόνου, που γίνεται πόλος έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα πάντα είναι έτοιμα. Η μπάλα με το ρολόι για την αντίστροφη μέτρηση έχει στηθεί και όταν οι δείκτες δείξουν μεσάνυχτα, αμέτρητα κομφετί θα πλημμυρίσουν το Μανχάταν.

Η υποδοχή του 2024, όμως, θα γίνει στην σκιά του φόβου για μια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε πως οι δυνάμεις της πόλης θα είναι έτοιμες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, άλογα, drones, ελικόπτερα και σκάφη, καθώς έχουν ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέπουν οποιαδήποτε πιθανή απειλή.

«Αστακός» το Παρίσι

Οι δρόμοι στο κέντρο του Παρισιού θυμίζουν φρούριο, δύο ημέρες πριν από τους εορτασμούς για την αλλαγή του χρόνου.

Η αστυνομική παρουσία στην γαλλική πρωτεύουσα είναι έντονη με μπλόκα σε κάθε γωνία. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως όλες οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 90.000 αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής, όπως και 5.000 στρατιωτικοί, θα κινητοποιηθούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για να εγγυηθούν την ασφαλή «άφιξη» του νέου έτους, μεταξύ αυτών 6.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, εξήγησε ότι «σε ένα πλαίσιο πολύ αυξημένης τρομοκρατικής απειλής, λόγω της σύρραξης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, 73 κινητές μονάδες των δυνάμεων επιβολής του νόμου» θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό, όπως και ελικόπτερα.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου προβλέπονται μεγαλύτερες εκδηλώσεις σε σύγκριση με πέρυσι ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024, η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ θα απαγορεύονται σε ορισμένα σημεία.

Μέτρα και στην Γερμανία

Με ένα βίντεο η γερμανική αστυνομία ελπίζει να μην επαναληφθούν τα περσινά έκτροπα στο κέντρο του Βερολίνου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από τα οποία τραυματίστηκαν 18 αστυνομικοί.

Ο φόβος για την ασφάλεια είναι ακόμα μεγαλύτερος φέτος, εξαιτίας του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Μέση Ανατολή.