«Ναι μεν αλλά» απεφάνθη χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στέλνοντας το ζήτημα στην ολομέλεια. Η επιτροπή, από τη μεριά της, έδωσε το πράσινο φως, ωστόσο ο πρόεδρός της, ο κυβερνητικός βουλευτής Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι «δεν έχουμε δει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» από τη Σουηδία, στην οποία, θυμίζω, καταλογίζουν ότι προστατεύει μέλη του κουρδικού PKK και διευκολύνει τη χρηματοδότησή του.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας είχε μείνει εδώ και 19 ολόκληρους μήνες στο «συρτάρι», με τις ΗΠΑ ειδικά να πιέζουν την κυβέρνηση Ερντογάν, θέτοντάς την ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η πώληση των μαχητικών F-16 στην Αγκυρα.

Το πρώτο βήμα έγινε αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, ούτε το πότε θα φτάσει στον τούρκο πρόεδρο για την τελική υπογραφή της. Οπότε ουδείς γνωρίζει αν θα συνεχίσει και να τη χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί…

Ο Σολτς σε ρόλο διαμεσολαβητή;

Η κίνηση του Εντι Ράμα να ζητήσει την παραίτηση του ηττημένου δημάρχου Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο και να ανοίξει διαδικασία προσωρινής «διαδοχής» στον δήμο θεωρήθηκε θετικό βήμα από τον αλβανό πρωθυπουργό. Δεδομένου ότι αναγνώρισε δημόσια τη νίκη του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη στις εκλογές, παρά το γεγονός ότι δεν του έχει επιτραπεί να ορκιστεί. Κι επειδή πολλοί απορούν τι μεσολάβησε, ένα σενάριο που κυκλοφορεί θέλει τον Ολαφ Σολτς να έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στη στροφή αυτή. Ο Σολτς, θυμίζω, στήριξε σθεναρά την πρόοδο της Αλβανίας στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ. Την οποία η Ελλάδα μπλόκαρε και θα μπλοκάρει για όσο δεν επιτρέπεται στον Μπελέρη να ορκιστεί στα καθήκοντά του.

Σε κάποιους κύκλους ακούγεται, λοιπόν, πως ο καγκελάριος επιχείρησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά, ζητώντας από τον Ράμα να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης για να μη δυναμιτίσει κι άλλο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

Στον Βορρά

«Λέω κι εγώ, θα έλειπε το λαϊκό ΠΑΣΟΚ από τον Καρρά;». Αυτό – όπως μου το μετέφερε αυτήκοος μάρτυς – φώναξε ένας κύριος στον Νίκο Ανδρουλάκη χθες, όταν έφτασε στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Βασίλη Καρρά, για να τιμήσει τη μνήμη του και να εκφράσει από κοντά τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και βουλευτής Θεσσαλονίκης, θυμίζω, οπότε δεν μπορούσε να μην αφιερώσει κάποιες μέρες των γιορτών στην εκλογική του περιφέρεια, για συναντήσεις με τοπικά στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών και δημάρχους. Το πρώτο ραντεβού του χθες ήταν με τη Χρύσα Αράπογλου, τη νεοεκλεγείσα δήμαρχο Καλαμαριάς, ενώ σήμερα θα συνεχίσει το πρόγραμμά του με επίσκεψη στο ογκολογικό τμήμα παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Το βράδυ μαθαίνω ότι σκοπεύει να επισκεφθεί μια άκρως πολιτική έκθεση φωτογραφίας της Thessaloniki PhotoBiennale 2023, με τίτλο «Το φάντασμα του λαού», με έργα 25 φωτογράφων από όλο τον κόσμο, που καταγράφουν τις πολλές διαφορετικές πτυχές του λαϊκισμού.

Μηνύματα κυριαρχίας

Ο Νίκος Δένδιας, από την άλλη, επέλεξε να περάσει τη μέρα των Χριστουγέννων στη Σύμη και στην τορπιλάκατο «Δανιόλος» που ναυλοχεί στο νησί, για να ανταλλάξει ευχές με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα. Εκεί μάλιστα παρακολούθησε και τη λειτουργία των Χριστουγέννων, στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομου. Προφανώς η επίσκεψή του ήταν και μια αφορμή για να στείλει τα μηνύματά του για τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής διπλωματίας και άμυνας.

«Η πατρίδα μας μπορεί να υπάρξει αλλά και να διατηρηθεί όπως την παραλάβαμε και να την παραδώσουμε στους επόμενους», είπε, «εφόσον τα γεωγραφικά μας όρια, τα ακριτικά μας νησιά, οι ακριτικές μας περιοχές, ζουν και αναπτύσσονται. Και αυτό γίνεται χάρη στις προσπάθειες ανθρώπων που αγνοούν τις δυσκολίες».

Χαλαρά

Τελικά οι μόνοι που απολαμβάνουν πραγματικά διακοπές χωρίς έγνοιες είναι οι πρώην. Ο Αλέξης Τσίπρας, ας πούμε, από όταν παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνει τα ταξίδια στο εξωτερικό. Ετσι και τώρα θα περάσει τις γιορτές οικογενειακά στον πλέον κλασικό ευρωπαϊκό χριστουγεννιάτικο προορισμό, τη Βιέννη, με σνίτσελ, ζάχερτόρτε και Μότσαρτ.

Ο Κώστας Καραμανλής, από την άλλη, προτιμά σταθερά τα ελληνικά βουνά και τις πιο μπρουτάλ σπεσιαλιτέ της ορεινής περιφέρειας και δη της βορειοελλαδίτικης. Και έτσι φωτογραφίστηκε σε διακοπές σε χωριό των Γρεβενών και πεζοπόρος στην Πίνδο με γκλίτσα ανά χείρας.