Συλλυπητήρια μηνύματα έφταναν χθες από κάθε γωνιά του κόσμου στην Πράγα, που βυθίστηκε στο πένθος, παραμονές Χριστουγέννων, από τη φονικότερη επίθεση με όπλα στην ιστορία της. Ενας 24χρονος φοιτητής άνοιξε πυρ εντός της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου, στην πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας, αλλά και από ένα μπαλκόνι της σχολής, κάτω στον δρόμο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 24 πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός – το κατά πόσο αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά παρέμενε χθες ασαφές, το ίδιο και το κατά πόσο περιλαμβάνονται ξένοι τουρίστες στα θύματα.

Κάπου δύο ώρες πριν εισβάλει στο πανεπιστήμιο σπέρνοντας τον θάνατο, ο δράστης είχε σκοτώσει τον πατέρα του, μέσα στο σπίτι τους, στη μικρή πόλη Χοστούν, δυτικά της Πράγας. Σύμφωνα με τις Αρχές, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έγκλημα έχει την οποιαδήποτε σχέση με διεθνή τρομοκρατία», ο δράστης φέρεται να εμπνεύστηκε από παρόμοιες επιθέσεις με όπλα στο εξωτερικό – και δη από την επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Δεκεμβρίου η 14χρονη Αλίνα Αφανάσκινα σε σχολείο του Μπριάνσκ, στη Ρωσία, σκοτώνοντας δύο μαθητές και τραυματίζοντας άλλους πέντε προτού αυτοκτονήσει.

Μισούσε τον κόσμο

Τσεχικά Μέσα κατονόμασαν χθες τον δράστη ως Νταβίντ Κόζακ, ανέφεραν πως σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου ιστορία και φιλοσοφία, αναδείκνυαν αναρτήσεις σε σόσιαλ μίντια όπου έγραφε ότι μισεί τον κόσμο, ότι θέλει να προκαλέσει όσο περισσότερο πόνο γίνεται, ότι ακούει ένα βουητό στα αφτιά του και θέλει «να τα ξεριζώσει», ότι πάντα ήθελε να σκοτώνει, ότι σκόπευε να κάνει μια μαζική επίθεση – τίποτε από αυτά ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως και οι Αρχές απηύθυναν εκκλήσεις στο κοινό να μη διασπείρει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Εκείνο που είπε επισήμως ο διοικητής της αστυνομίας, ο Μάρτιν Βοντράζεκ, είναι πως η αστυνομία είχε λάβει πληροφορίες νωρίτερα πως ο 24χρονος κατευθυνόταν στην Πράγα από την πόλη του με σκοπό να αυτοκτονήσει και λίγο μετά, στις 12.40 το μεσημέρι, εντόπισε το άψυχο σώμα του πατέρα του στο σπίτι τους. Γνωρίζοντας πως ο 24χρονος είχε κανονικά μάθημα σε ένα κτίριο της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου του Καρόλου στις 14.00, μετέβη επιτόπου και διέταξε εκκένωσή του, όμως ο δράστης πήγε σε ένα άλλο κτίριο της σχολής, όπου και άνοιξε πυρ.

Τρομοκρατημένοι

Οι Αρχές έλαβαν τις πρώτες πληροφορίες για πυροβολισμούς στις 14.59. Είκοσι ένα λεπτά αργότερα, ο δράστης ήταν νεκρός. Στο μεταξύ, όμως, είχε προλάβει να προκαλέσει μια εθνική τραγωδία και να τρομοκρατήσει χιλιάδες ανθρώπους – φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν φοιτητές ταμπουρωμένους μέσα σε αίθουσες του πανεπιστημίου και άλλους να κρύβονται σκυμμένοι πάνω στο στενό, εξωτερικό περβάζι ενός παραθύρου, τρομοκρατημένους τουρίστες και ντόπιους, από κάτω, να τρέχουν προς τη διάσημη Γέφυρα του Καρόλου…

Πληροφορίες ήθελαν τον δράστη να άνοιξε πυρ από το μπαλκόνι της Φιλοσοφικής με όπλο εφοδιασμένο με διόπτρα, επιλέγοντας «ένα προς ένα» τα θύματά του. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατείχε νόμιμα αρκετά όπλα.

Για μία «τραγική επίθεση», μία φριχτή πράξη για την οποία «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» έκανε λόγο ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Πάβελ, που διέκοψε επίσκεψή του στο ανατολικό κομμάτι της Τσεχίας και επέστρεψε εσπευσμένα στην Πράγα. «Πάντα πιστεύαμε ότι [αυτού του είδους οι επιθέσεις] είναι κάτι που δεν μας αφορά», δήλωσε ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα. «Τώρα, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι αλλάζει και ο δικός μας κόσμος και το πρόβλημα εμφανίζεται και εδώ», πρόσθεσε.

Τα εγκλήματα με όπλα είναι σχετικά σπάνια στην Τσεχία. Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας 42χρονος είχε σκοτώσει έξι ανθρώπους σε αίθουσα αναμονής νοσοκομείου στην Οστράβα της Ανατολικής Τσεχίας, προτού διαφύγει και δώσει τέλος στη ζωή του. Το 2015, ένας άνδρας είχε πυροβολήσει θανάσιμα οκτώ ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε εστιατόριο της πόλης Ουχερσκί Μπροντ.