Εδώ και 100 και πλέον χρόνια επαίρεται ότι «παρακινεί τους νέους να γίνουν καλύτεροι Αμερικανοί πολίτες». Τι συμβαίνει όμως και αυξάνονται οι φωνές που απαιτούν να μπει λουκέτο σε ένα από τα ακριβότερα εκπαιδευτικά στις ΗΠΑ που υποτίθεται ενώνει σχολικά προαύλια και στρατώνες;

Από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί δημιούργησαν το πρωτότυπο Σώμα Εκπαίδευσης Νέων Εφέδρων Αξιωματικών (JROTC), ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα «ανάπτυξης χαρακτήρων» και «πολιτικής συνείδησης» για νέους στον πλανήτη.

Ειδικότερα, τουλάχιστον σήμερα, σε περισσότερα από 1.700 δημόσια και ιδιωτικά λύκεια, στρατιωτικά ιδρύματα και σωφρονιστικά κέντρα στις ΗΠΑ μεταβαίνουν στρατιωτικοί για να στρατολογήσουν «φρέσκους» και «φρέσκιες». Όποιος ολοκληρώσει τριετή φοίτηση στο πρόγραμμα φοράει την στολή ξεκινώντας ως απλός στρατιώτης.

Ελάχιστα μπορεί να γίνει πιστευτό αυτό που ισχυρίζει ο διευθυντής του JROTC συνταγματάρχης Ken Jones, ότι «εξ ορισμού, δεν είμαστε εργαλείο στρατολόγησης». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Στρατού το 44% των στρατιωτών προήλθε από τα σχολεία που καλύπτει το πρόγραμμα JROTC, ενώ οι New York Times αποκάλυψαν πρόσφατα πόσο… πιεστικοί είναι οι στρατολόγοι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το 40% των δόκιμων είναι… γυναίκες και όταν η πιο πλούσια χώρα του κόσμου δεν διαθέτει υπηρεσία που να παρακολουθεί τη σεξουαλική κακή συμπεριφορά δασκάλων, το πρόγραμμα είναι ο παράδεισος των κακοποιητών.

Αναρίθμητοι κακοποιητές

Στη σχολή του JROTC υπάρχουν σχεδόν 4.000 εκπαιδευτές που είναι απόστρατοι στρατιωτικοί. Υποτίθεται ότι είναι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι σύμφωνα με τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης του 2007 για να διδάξουν και να καθοδηγούν περίπου 314.000 δόκιμους ετησίως.

Ωστόσο, τα στοιχεία μας λένε κάτι πολύ διαφορετικό για το ποιόν χιλιάδων εκπαιδευτών τόσο στο εν λόγω πρόγραμμα, όσο και εκπαιδευτικών στα αμερικανικά σχολεία.

Το διάστημα 2017-2022 επιβαιώθηκαν από επιτροπή βάσιμες καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από 58 εκπαιδευτές. Αυτός ο αριθμός βέβαια είναι πολύ μικρότερος από τον πραγματικό. Τον Νοέμβριο του 2022 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε υποσχεθεί αλλαγές στην εποπτεία του προγράμματος, αλλά λίγοι πείστηκαν όλοι ότι θα γινόταν κάτι. «Πρόκειται για σκάνδαλο», είχε δηλώσει η βουλευτής Τζάκι Σπάιερ, η τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

«Είναι ανατριχιαστικό να σκεφτόμαστε ότι αφού αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα για χρόνια στο στρατό, όπου γνωρίζουμε ότι τα κρούσματα ξεπερνούν τις 30.000 ετησίως, να έρθουμε να δούμε αυτό να συμβαίνει στις τάξεις μας στα λύκεια» είχε πει η Σπαίερ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός εκπαιδευτή στη κομητεία Κλέιτον της Τζόρτζια, του Ντόναλντ Γουίλσον, ο οποίος μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών το 2017, αφού πολλές δόκιμες είπαν ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά και τις… πασπάτευε. Αν και δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες πολλά κορίτσια είπαν στους ανακριτές ότι είχαν δει τον Γουίλσον, να αγκαλιάζει αποφοίτους ενώ γλιστρούσε το χέρι του «μέχρι τους γλουτούς τους» και ότι είχε κάνει σεξ με μια πρώην μαθήτρια σχολείου. Ο ίδιος έλαβε γραπτή προειδοποίηση για «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» από τον επιθεωρητή, αλλά συνέχισε να διδάσκει.

Τα πορίσματα της επιτροπής ήρθαν στο φως οι New York Times είχαν αποκαλύψει  ότι τουλάχιστον 33 εκπαιδευτές είχαν κατηγορηθεί ποινικά για σεξουαλικά εγκλήματα τα τελευταία πέντε χρόνια. Έτσι, οι στρατιωτικοί αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν έρευνα καθυστερημένα, λόγω του δημοσιεύματος.

«Πιστεύω ότι πρέπει να κλείσουμε αυτό το πρόγραμμα μέχρι να μπορέσετε να το διορθώσετε» είχε επισημάνει η Σπάιερ.

Ωστόσο, οι καταγγελίες δεν σταμάτησαν.

Έτσι, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023, ήρθε νομοσχέδιο στη Γερουσία που απαιτεί από τα σχολεία να ενημερώνουν τον στρατό εντός 48 ωρών για τυχόν καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και να ενημερώνουν τους μαθητές για το πώς να αναφέρουν σεξουαλική κακή συμπεριφορά.

Το Υπουργείο Άμυνας θα συντάσσει ετήσια έκθεση για τυχόν τέτοιους ισχυρισμούς και για το τι έγινε για τη διερεύνηση τους. Το Πεντάγωνο πρέπει επίσης να διεξάγει τακτικές επιθεωρήσεις στις μονάδες της JROTC.

Η νομοθεσία απαιτεί από τα συμμετέχοντα σχολεία να έχουν μια διαδικασία που θα διασφαλίζει ότι οι μαθητές που εγγράφονται το κάνουν εθελοντικά. Η γερουσιαστής Elizabeth Warren, που ηγείται της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, έχει πιέσει για αλλαγές στο πρόγραμμα. Είπε ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είχαν αναγνωρίσει την έλλειψη εποπτείας στο πρόγραμμα.

«Το JROTC μπορεί να είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για ένα νέο άτομο να πάρει μια γεύση από τη στρατιωτική θητεία, αλλά αυτό λειτουργεί μόνο εάν ο στρατός μας έχει μια σιδερένια δέσμευση να βεβαιωθεί ότι κάθε νέος που συμμετέχει είναι ασφαλής και ασφαλής και αντιμετωπίζεται με σεβασμό», είπε.

Χιλιάδες θηρευτές

Το σκάνδαλο όμως μάλλον πρέπει να ενταχτεί στην ευρύτερη μάστιγα των σεξουαλικών κακοποιήσεων στα αμερικανικά σχολεία.

Μετά την εντυπωσιακή έρευνα που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Matt Drange για το Business Insider, για να δει το μέγεθος του προβλήματος τόσο στο πρόγραμμα JROTC και ευρύτερα στα αμερικανικά λύκεια, κατέληξε σε τρομακτικά συμπεράσματα.

Κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 800 πειθαρχικούς φακέλους από 85 σχολικές περιφέρειες σε 34 πολιτείες. Πολλά από τα αρχεία ήταν εν μέρει διορθωμένα ή ελλιπή, αλλά 388 αρχεία περιείχαν αρκετές λεπτομέρειες για να διαπιστωθεί ότι σχετίζονταν με σεξουαλική παρενόχληση με μαθητές. Ερεύνησαν επίσης 3.700 συμφωνίες απόλυσης εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την έρευνά του τουλάχιστον 1.895 δάσκαλοι έχουν λάβει δυσμενείς ενέργειες από τα κρατικά συμβούλια αδειοδότησης για να διδάξουν, το διάστημα 2017-2022 λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης. «Ο αριθμός, που παρέχεται αποκλειστικά στο Business Insider, είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι μικρότερος, καθώς πολλές πολιτείες δεν αναφέρουν λεπτομέρειες σχετικά με το λόγο αναστολής ή ανάκλησης ενός πιστοποιητικού» αναφέρει ο Drange.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η Αμερικανίδα ερευνήτρια Billie-Jo Grant στο Κολλέγιο Cal Poly τουλάχιστον 3.045 σχολικοί υπάλληλοι έχουν συλληφθεί από το 2017 μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που αφορά μαθητές.

Παρά τη συχνότητα της κατάχρησης, βρήκαμε μια κατακερματισμένη προσέγγιση της λογοδοσίας που αφήνει την εποπτεία σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των διαχειριστών σε καθεμία από τις 13.000 σχολικές περιφέρειες στις ΗΠΑ. Με τη σειρά τους διέπονται από ένα συνονθύλευμα σύστημα κρατικών νόμων.

Τα στοιχεία που συνέλλεξε ο Drange αποκαλύπτουν πώς οι διαχειριστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποτυγχάνουν σε κάθε βήμα τους μαθητές. Για παράδειγμα, το 1/3 των περιοχών που εξετάσε ο Drange εφαρμόζει απαράδεκτες πολιτικές που ναι μεν απαγορεύουν τη σεξουαλική κακή συμπεριφορά, αλλά δεν απαγορεύουν ευρέως αναγνωρισμένες συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλης. Οι έρευνες που διεξάγονται είναι πρόχειρες που εξαντλούνται μερικές φορές σε απλές συνεντεύξεις μόνο από τον κατηγορούμενο εκπαιδευτικό πριν βρουν τους ισχυρισμούς αβάσιμους.

Οι περιφέρειες επιβάλλουν συνήθως ήπιες κυρώσεις, όπως επίπληξη ή αναστολή, και συχνά επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς που έκαναν κακοποίηση να παραιτηθούν ή να συνταξιοδοτηθούν. Μόνο το 15% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν κατέληξαν σε παύση.

Μόνο 17 πολιτείες απαιτούν από τις περιφέρειες να αποκαλύπτουν πληροφορίες σε υποψήφιους εργοδότες σχετικά με ισχυρισμούς, έρευνες, παραίτηση ή απόλυση που σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση.

«Κυριαρχεί μια κουλτούρα σιωπής, με ευρεία χρήση ρητρών μη αποκάλυψης στις συμφωνίες απόλυσης και αυστηρή γλώσσα εμπιστευτικότητας των συνδικάτων που προστατεύει τα αρχεία προσωπικού εκπαιδευτικών» αναφέρει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.