«Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια,  κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην – τελευταία για το 2023- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και δίνουμε επιτέλους τη δυνατότητα για λειτουργία με πολύ αυστηρά κριτήρια μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα».

Ο ίδιος προανήγγειλε και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, λέγοντας «κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο της αναθεώρησης του άρθρου 16 στη λογική της σύγχρονης εποχής».

Πώς θα λειτουργούν

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να διορθώσουν μια ιστορική ανορθογραφία», «θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών θα εγκρίνονται με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι κτιριακές υποδομές τους θα έχουν προϋποθέσεις».

«Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο της αναθεώρησης του άρθρου 16»

Είπε ακόμη ότι «το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών αλλά και να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τους 40.000 νέους που επιλέγουν αν φύγουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης «το παράδειγμα της Κύπρου όπου η μεταρρύθμιση αυτή συμφωνήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Μια από τα ίδια για την οπαδική βία

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε, για τα ξαναζεσταμένα μέτρα για την οπαδική βία,  λέγοντας, ότι πρόκειται για «δύσκολη μάχη», «που διεξάγεται στη σκιά ενός ακόμα σοβαρού τραυματισμού αστυνομικού».

Πρόσθεσε ότι «θα προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή μέτρων  όπως η λειτουργία καμερών, η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων αλλά και η δυνατότητα της Πολιτείας να παρεμβαίνει άμεσα όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδων, που θα επισύρουν αυτόματα ποινές για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Θα ερευνάται σε ανώτατο επίπεδο η σύνδεση της βίας με δράση εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων».

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στην ΕΕ για το μεταναστευτικό.