Ο ένας είναι ο καλύτερος σκακιστής της γενιάς του, ίσως και όλων των εποχών. Ο άλλος είναι ο σπουδαιότερος προπονητής των τελευταίων χρόνων. Μάγκνους Κάρλσεν και Πεπ Γκουαρντιόλα συναντήθηκαν με φόντο μία παρτίδα σκάκι.

Αμφότεροι είναι πρεσβευτές της PUMA και βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν αξέχαστες στιγμές από την καριέρα τους, να επεξεργαστούν στρατηγικές και τακτικές και στα δύο αθλήματα και να μοιραστούν συμβουλές και κόλπα με τους θαυμαστές τους.

«Από μικρός μου άρεσε το ποδόσφαιρο» είπε ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. «Έπαιζα κάθε μέρα. Δεν γυρνούσα σπίτι από το σχολείο. Απλώς έμεινα στο σχολείο για να παίξω ποδόσφαιρο. Μετά γυρνούσα σπίτι για να παίξω σκάκι. Αποδείχθηκε ότι ήμουν καλύτερος στο σκάκι, οπότε συνέχισα να κάνω αυτό», τόνισε ο Μάγκνους Κάρλσεν.

Ο Γκουαρντιόλα και ο Κάρλσεν ανέλυσαν συγκεκριμένους στόχους και κινήσεις, τονίζοντας τη σημασία της υπομονής, της στρατηγικής και της προσαρμογής στις ενέργειες του αντιπάλου. Ο Γκουαρντιόλα ανέφερε τη σημασία του ελέγχου της μέσης/κέντρου τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο σκάκι, ενώ ο Κάρλσεν έφερε ομοιότητες μεταξύ της επίθεσης από τη μία πλευρά και της δημιουργίας πλεονεκτημάτων.

Συζήτησαν επίσης το ρόλο του ενστίκτου και της απρόβλεπτης ικανότητας στην επίτευξη της επιτυχίας. Η συζήτηση εμβάθυνε στις ψυχικές πτυχές των καταστάσεων υψηλής πίεσης, τονίζοντας την ανάγκη για ηρεμία και προσαρμοστικότητα.

Και οι δύο μοιράζονται γνώσεις από τους αντίστοιχους τομείς τους, επιδεικνύοντας τη στρατηγική σκέψη και τη μαεστρία που απαιτούνται στο ποδόσφαιρο και το σκάκι.

«Νομίζω ότι ο τρόπος που πρέπει να απομακρύνεις τους αμυντικούς με την επίθεση εξαρτάται από την κίνηση του αντιπάλου. Πρέπει να προσέξεις τι κάνει ο αντίπαλος σε κάθε κίνηση και να αντιδράσεις σε αυτό. Ο Μάγκνους έχει δύο ώρες για να κάνει την επόμενη κίνηση. Έχουμε ένα δευτερόλεπτο για να αντιδράσουμε ή να πάρουμε μια απόφαση», εξήγησε ο Γκουαρντιόλα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με προβληματισμούς για εκτεταμένους αγώνες, με τον Κάρλσεν να θυμάται την επική του νίκη 136 κινήσεων στον αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος 2021 εναντίον του Γιαν Νεπόμνιαστσι. Αυτός ο αγώνας, ο μεγαλύτερος αγώνας παγκοσμίου πρωταθλήματος όλων των εποχών, διήρκεσε 7,5 ώρες.

Δείτε τη διαφήμιση