Ο επικεφαλής του γραφείου αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε σήμερα ότι πλήθη πεινασμένων ανθρώπων σταματούν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και παίρνουν τα τρόφιμα, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή βοήθειας στον θύλακα.

«Οι άνθρωποι σταματούν τα φορτηγά, παίρνουν τα τρόφιμα και τα τρώνε επιτόπου. Και αυτό δείχνει πόσο απελπισμένοι και πεινασμένοι είναι», είπε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επιθεωρητής της UNRWA, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που φιλοξενούνται σε υπερπλήρη καταφύγια του ΟΗΕ στη νότια Γάζα κάποιες φορές στερούνται το φαγητό επειδή άλλοι το παίρνουν πριν να φτάσει σε αυτούς, πρόσθεσε ο Λαζαρινί.

Δεν τρώνε τίποτα για δύο ή τρεις ημέρες

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή της η πείνα και συναντάμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν φάει τίποτα επί δύο ή τρεις ημέρες», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που πρόσφατα βρέθηκε στη Γάζα.

«Επειδή εντείνεται συνεχώς η κοινωνική αναταραχή και όσο η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ψίχουλα, συγκρινόμενη με τις τεράστιες ανάγκες, τόσο θα συνεχίζεται αυτή η ένταση, τόσο θα καθίστανται αφόρητες οι συνθήκες», τόνισε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας πεινούν ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στα νότια του θύλακα συνεχίζεται και οι άνθρωποι έχουν αποκοπεί από τις πηγές τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ