Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, να πλημμυρίσουν με θαλασσινό νερό, το τεράστιο σύμπλεγμα σηράγγων της Χαμάς, στη Γάζα. Οι IDF θέλουν να καταστρέψουν τις υπόγειες υποδομές της ένοπλης οργάνωσης, καθώς πιστεύουν ότι αυτό είναι το κλειδί για τις επιχειρήσεις που γίνονται στο πεδίο της μάχης, ενώ χρησιμεύουν και στην αποθήκευση των ρουκετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το σχέδιο των IDF βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, στην άντληση δηλαδή των υδάτων από τη Μεσόγειο προκειμένου να διοχετευτεί στις σήραγγες για να τις καταστρέψει. Εκπρόσωπος δε του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι απόρρητες.

Πότε ξεκίνησε η διαδικασία διοχέτευσης θαλασσινού νερού

Απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει να πλημμυρίζει τις σήραγγες της Χαμάς, είναι οι ηχογραφήσεις μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των απελευθερωμένων ομήρων, όπου οι όμηροι είπαν στον Νετανιάχου πως φοβήθηκαν ότι η διαδικασία κατάκλυσης των σηράγγων από θαλασσινό νερό θα σκότωνε τους αγαπημένους τους.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με την πλημμύριση των σηράγγων από το Ισραήλ. Σε απάντηση του, ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στην ισραηλινή προσέγγιση, αλλά στο πως η κατάκλυση των σηράγγων θα μπορούσε να επηρεάσει τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.  Ο πρόεδρος ανέφερε ότι έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι «δεν υπάρχουν όμηροι σε καμία από αυτές τις σήραγγες… Αλλά δεν το γνωρίζω αυτό με βεβαιότητα.»

Σημειώνεται ότι βάσει μαρτυριών αμερικανών αξιωματούχων, η κατάκλυση των σηράγγων της Χαμάς, η οποία πιθανότατα θα είναι μια διαδικασία εβδομάδων, έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το Ισραήλ πρόσθεσε άλλες δύο αντλίες στις πέντε υπάρχουσες αντλίες που εγκαταστάθηκαν τον περασμένο μήνα και πραγματοποίησε κάποιες αρχικές δοκιμές.

Άρχισε η πλημμύριση θαλασσινού νερού στις σήραγγες της Χαμάς

Ο παρών χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες των τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούσαν ότι η χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να μην είναι αποτελεσματική και να θέσει σε κίνδυνο την παροχή γλυκού νερού στη Γάζα.

Η Αίγυπτος το 2015 χρησιμοποίησε θαλασσινό νερό για να πλημμυρίσει σήραγγες που λειτουργούσαν λαθρέμποροι κάτω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα, προκαλώντας παράπονα από τους αγρότες της περιοχής για κατεστραμμένες καλλιέργειες.

Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστροφή τμημάτων του δικτύου σηράγγων. Η Wall Street Journal είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πλημμυρίσουν οι σήραγγες με θαλασσινό νερό.

Τι θα γίνει αν το Ισραήλ καταστρέψει τις σήραγγες

Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι το Ισραήλ δεν έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δικτύου σηράγγων και ότι θα χρειαστεί μια σειρά από  τεχνικές για να καταστραφεί ή να υποστεί ζημιά το υπόγειο σύστημα. Εκτός από το θαλασσινό νερό, ο ισραηλινός στρατός έχει επιδιώξει να επιτεθεί στο δίκτυο με αεροπορικές επιδρομές και υγρά εκρηκτικά, καθώς και με την αποστολή ρομπότ, σκύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Ισραήλ ελέγχει περίπου το 40% του παράκτιου θύλακα υπέργεια, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι οποίοι λένε ότι οι σήραγγες της Χαμάς αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο. «Το εδαφικό ζήτημα δεν είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι η Χαμάς κατευθύνεται στα υπόγεια τούνελ», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών Amos Yadlin.

Ακόμη και στις περιοχές που έχει καταλάβει το Ισραήλ, «οι σήραγγες συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση», δήλωσε ο Miri Eisin, συνταξιούχος συνταγματάρχης της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα και τη συνοικία Σουτζάιγια της πόλης της Γάζας, όπου, όπως λέει, η Χαμάς διατηρεί μερικούς από τους πιο σκληρούς μαχητές της. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η βόρεια Γάζα βρίσκεται στο «σημείο θραύσης» και ότι η Χαμάς βρίσκεται εκεί «στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να αντλεί νερό για να πλημμυρίσει τις σήραγγες.

Μαζική παράδοση των μαχητών αναμένει το Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι η ανάληψη του ελέγχου του Χαν Γιουνίς θα παγίδευε τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς, που δεν έχουν κρυφτεί στα τούνελ, μεταξύ των ισραηλινών θέσεων στη βόρεια και νότια Γάζα, καθώς και μεταξύ της περιοχής του Χαν Γιουνίς και των αιγυπτιακών συνόρων.

Το Ισραήλ ελπίζει ότι η αδύναμη θέση μάχης της Χαμάς και η δολοφονία περίπου των μισών διοικητών των ταγμάτων της οργάνωσης θα ωθήσει τους μαχητές χαμηλότερου επιπέδου να παραδοθούν μαζικά.

Από την άλλη πλευρά, για να μπορέσει η Χαμάς να αποτρέψει αυτό το αποτέλεσμα, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, πρέπει να διατηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση στα τούνελ που βρίσκονται κάτω από τη Γάζα, μέχρι το Ισραήλ να αναγκαστεί σε κατάπαυση του πυρός, είτε με διεθνή πίεση, είτε με διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς ή άλλες ομάδες.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι περισσότεροι από 500 μαχητές παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις τον τελευταίο μήνα και ότι οι μισοί από αυτούς οδηγήθηκαν για περαιτέρω ανάκριση στο Ισραήλ.