Με τις επόμενες τοπικές εκλογές στην Τουρκία να απέχουν λίγο περισσότερο από 100 ημέρες, καθώς έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024, τα πολιτικά στρατόπεδα της χώρας ετοιμάζονται για τη σημαντική αναμέτρηση. Το μεν κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στόχο να επαναβεβαιώσει την πολιτική κυριαρχία που αποτυπώθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, κάτι που αναμφίβολα θα επιδιώξει να σφραγίσει με την ανάκτηση ενός από τους τρεις μεγάλους δήμους που ελέγχει η αντιπολίτευση – Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη. Αυτή, από την πλευρά της, θέλει όχι απλώς να διατηρήσει όσα κατέκτησε το 2019, αλλά και να διευρύνει τη διαφορά της από τους κυβερνητικούς υποψηφίους, κάτι που θα της επιτρέψει να προβάλει (για μία ακόμη φορά) ότι η εποχή Ερντογάν φτάνει στο τέλος της.

Σε αυτό το φόντο, η πολιτική μάχη δείχνει να «ανάβει» μετά την καταγγελία της αντιπολίτευσης για «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος» εις βάρος του δημάρχου της πρωτεύουσας Μανσούρ Γιαβάς. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Financial Times», το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κινήσει ήδη τις διαδικασίες ώστε να ανοίξει εκ νέου μια υπόθεση η οποία έδειξε να κλείνει με τη δικαστική απόφαση του 2021, που απάλλασσε τον Γιαβάς από τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμηση που του είχαν αποδοθεί.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Οπως δήλωσε ο Ουμούτ Αγκντογκάν, βουλευτής του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), στο οποίο ανήκει και ο Γιαβάς (και πρόσφατα εξέλεξε ως νέο ηγέτη του τον 49χρονο Οζγκιούρ Οζέλ στη θέση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου), οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΑΚΡ συνιστούν ένα ακόμη «συγκεκριμένο παράδειγμα» για την «πολιτικοποίηση» της Δικαιοσύνης που έχει συντελεστεί επί διακυβέρνησης Ερντογάν.

Ο ίδιος, μάλιστα, τις χαρακτήρισε ως «πραξικόπημα εναντίον της βούλησης του λαού της Αγκυρας».  Υπενθυμίζεται ότι ο Γιαβάς – τέως στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που τώρα συνεργάζεται με την κυβέρνηση – κατάφερε το 2019 να κερδίσει την αναμέτρηση στην Αγκυρα με ποσοστό 50,9%, βάζοντας έτσι τέλος στην κυριαρχία περίπου 25 ετών του ΑΚΡ και των προκατόχων του.

Εχει δε εκφράσει δημοσίως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του, εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, όχι απλώς διατηρεί καθαρό προβάδισμα στο εκλογικό σώμα της πρωτεύουσας, αλλά είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός σήμερα σε ολόκληρη την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Γιαβάς δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν. Αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις βρίσκεται, για του λόγου το αληθές, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος το 2019 είχε ταπεινώσει ΑΚΡ και Ερντογάν, κερδίζοντας με μεγαλύτερη διαφορά στις επαναληπτικές εκλογές που αποφάσισαν τα δικαστήρια.

Οπως σημειώνουν οι «FT», ο Ιμάμογλου βρίσκεται αντιμέτωπος με το σενάριο της απαγόρευσης καθόδου του στις επικείμενες τοπικές εκλογές, εξαιτίας καταδίκης του για «προσβολή» δημόσιων αξιωματούχων – την οποία οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «ασύμβατη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου». Ακόμη δε και στην περίπτωση που δικαιωθεί στην έφεση την οποία έχει καταθέσει, η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να ανοίξει μια δεύτερη υπόθεση εις βάρος του: τον περασμένο Ιούνιο τον παρέπεμψε για εγκληματική δράση σε επίπεδο διαφθοράς, με τον δικηγόρο του να κάνει λόγο για «αβάσιμη απόπειρα» αποκλεισμού του από την πολιτική σκηνή και δράση.