Το «αμερικανικό όνειρο» κοστίζει περίπου 3,4 εκατομμύρια δολάρια για να επιτευχθεί στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, από τον γάμο μέχρι την αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση.

Αυτό σημειώνει πρόσφατη ανάλυση του οικονομικού ιστότοπου Investopedia, που επικαλείται το CBSnews, η οποία αποκαλύπτει επίσης ότι οι μέσες αποδοχές στη διάρκεια της ζωής για τον τυπικό εργαζόμενο στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Georgetown.

Τα σχέδια και το αμερικανικό όνειρο

Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης, καθώς έξοδα όπως η φροντίδα των παιδιών, τα δίδακτρα του κολεγίου και η αγορά κατοικίας ανεβαίνουν συνεχώς. Η ανάλυση του Investopedia συγκεντρώνει το μέσο κόστος για την επίτευξη άλλων σχεδίων, που παραδοσιακά συνδέονται με το αμερικανικό όνειρο, όπως η κατοχή σπιτιού και η ανατροφή δύο παιδιών μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Άλλη ανάλυση, από την USA Today, διαπίστωσε ότι η χρηματοδότηση του αμερικανικού ονείρου κοστίζει περίπου 130.000 δολάρια ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, όμως, ανέρχεται σε περίπου 74.450 δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.

Βασικές ανάγκες και διαφορετικά νοικοκυριά

Σαφώς, η ανάλυση του Investopedia καλύπτει συγκεκριμένες δαπάνες, όπως η πληρωμή για το κολέγιο και τα οικογενειακά έξοδα υγειονομικής περίθαλψης, που θα μπορούσαν να μοιραστούν οι γονείς σε μια οικογένεια με δύο εισοδήματα. Η οικονομική επιβάρυνση της κάλυψης των βασικών αναγκών εξηγεί γιατί τα νοικοκυριά με έναν εργαζόμενο είναι πιθανότερο να δυσκολεύονται οικονομικά από εκείνα με δύο εργαζόμενους ενήλικες.

Τα νοικοκυριά με έναν μόνο εργαζόμενο έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι φτωχότερα από ότι τα νοικοκυριά με πολλά μέλη που εργάζονται και επίσης έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποχωρήσει στην εισοδηματική κλίμακα μεταξύ 1971 και 2021, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Εξαιρέσεις & ποσά

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές ομάδες που εξακολουθούν να αντέχουν οικονομικά μια ζωή στη μεσαία τάξη: οι άνθρωποι με διδακτορικό ή ακαδημαϊκά πτυχία, όπως τα MBA, οι οποίοι κερδίζουν 3,3 εκατομμύρια δολάρια και 3,6 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Georgetown.

Ακολουθούν τα ποσά που εκτιμά το Investopedia ότι πρέπει να δαπανήσει μια οικογένεια στις ΗΠΑ για να πετύχει μερικώς το αμερικανικό όνειρο.

Γέννηση στο νοσοκομείο – μέσο κόστος για άτομα με υγειονομική περίθαλψη: 5.708 δολάρια

Γάμος και δαχτυλίδι αρραβώνων: 35.800 δολάρια

Μεγάλωμα δύο παιδιών μέχρι τα 18 τους χρόνια: 576.896 δολάρια

10 αγορές αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια της ζωής τους: 271.330 δολάρια

Ένα έτος κολλεγίου για δύο παιδιά: 42.080 δολάρια

Μέσο κόστος αγοράς σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών υποθήκης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους: 796,998 δολάρια

Κατοικίδια ζώα: 67.935 δολάρια

Ασφάλιση υγείας από τις ηλικίες 26 ετών μέχρι 65 ετών: 934.752 δολάρια

Συνταξιοδότηση: 715.958 δολάρια

Έξοδα κηδείας: 7,848 δολάρια