Μία από τα ίδια… «Ξαναζεσταμένα και ανεπαρκή» είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, αποφασίστηκε η διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του δράστη που έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα και τραυμάτισε τον αστυνομικό, αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη βία στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, πρώτον αποφασίστηκε η  διεξαγωγή αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας ενώ το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στα εντός έδρας  ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων.

Όπως είπε, η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά την Πέμπτη από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για το Europa League στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Επανεξέταση του μέτρου

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, έως τις 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθεί το μέτρο και θα εξεταστεί εάν χρειάζεται η παράτασή του.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων.

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  • Επιπρόσθετα, μέσα στο διάστημα των 2 αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Όπως έγινε γνωστό, αύριο, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων «στρατών», οι οποίοι κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» το βόλεϊ ή το χάντμπολ, μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου» σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πριν ανακοινώσει τα μέτρα, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του δράστη ο οποίος τραυμάτισε σοβαρά τον 31χρονο αστυνομικό τονίζοντας ακόμη τα εξής.

« Δυστυχώς και μέσα από αυτή την υπόθεση αναδεικνύεται ότι πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς όλων αυτών των πράξεων πολλές φορές κρύβονται ένας ή και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί, εκείνοι που τους υποθάλπουν αλλά και όσοι τους ανέχονται».