Ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια και καλλυντικά είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αγοράς τον τελευταίο χρόνο με τις αγορές να αναμένονται να είναι περιορισμένες και το 2024.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού και οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης κλέβουν κομμάτι από τις δαπάνες που άλλες χρονιές θα έκαναν τα νοικοκυριά για αγορές σε αυτές τις κατηγορίες.

Η αγοραστική δύναμη για πάνω από έξι στους δέκα Ελληνες μειώθηκε από την αρχή του χρόνου, ενώ εννέα στους δέκα ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες.

Αποτέλεσμα το 71% των ελλήνων καταναλωτών να έχουν αλλάξει τα ποσά που δαπανούν σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, ενώ για τρόφιμα το 65%. Σχεδόν ο ένας στους δυο (48%) ξόδεψε λιγότερα για ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από την αρχή του χρόνου, όταν μόλις ο ένας στους τρεις ξόδεψε τα ίδια με πέρυσι, 26% αγόρασε χαμηλότερης αξίας είδη ομορφιάς και καλλυντικά και 18% περιόρισε τις δαπάνες για βιβλία και παιχνίδια και μόνο το 12% τις αύξησε.

Οσο για τις μελλοντικές διαθέσεις τη χρονιά που έρχεται, το ποσοστό εκείνων που θα αγοράσουν λιγότερα είδη (εκτός των τροφίμων) αυξάνεται με εκείνους που θα περιορίσουν τα ρούχα και τα παπούτσια να φτάνει στο 83%, για παιχνίδια και βιβλία το ποσοστό φτάνει στο 79% και είδη ομορφιάς 73%.

Την ίδια ώρα σε άλλες χώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της YouGov-Focus Bari, σε δεκαεννέα χώρες σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα το 31% θα δαπανήσει λιγότερα για αγορές σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, ενώ για είδη ομορφιάς το 39% και για παιχνίδια και βιβλία το 37%.

Πάντως χθες και ενόψει Χριστουγέννων ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε κατάστημα αλυσίδας παιχνιδιών και εποχικών ειδών και όπως δήλωσε διαπίστωσε ότι οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, η μείωση στις τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων και των διακοσμητικών στολιδιών αγγίζει έως και το 25%, ενώ στα λαμπάκια έως και το 30%, καταδεικνύοντας την πτωτική τάση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Μάλιστα ο Σκρέκας είπε ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας «καλαθιού των Χριστουγέννων», ενώ αναφορικά με το «καλάθι για το τραπέζι των Χριστουγέννων» είπε ότι θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.