Μια δοκιμασία που έχει γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια μέσω διαδικτύου, για το ποιο παιδί θα κρατήσει περισσότερο την αναπνοή του ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς.

Στο εξωτερικό ένα 8χρονο κοριτσάκι κατέληξε στο νοσοκομείο, καθώς λιποθύμησε όταν προσπάθησε να κάνει αυτό το challenge με τις φίλες της στο σχολείο με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της.

Στην Ελλάδα η μητέρα μιας 8χρονης μιλώντας στο LIVE NEWS λέει πως η κόρη της ζει από θαύμα.

Η μαρτυρία της μητέρας

Όπως λέει κανένα από τα παιδιά του σχολείου δεν ενημέρωσε τους δασκάλους και τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχτεί πολύ χειρότερα.

«Πάω να την πάρω την Παρασκευή το μεσημέρι από το σχολείο και μου λέει »κοιμήθηκα στην αυλή» και ότι είδε ένα όνειρο».

Μου λέει: «Είδα ότι κοιμόμουν σε ένα πολύ μαλακό κρεβατάκι από πάνω είχα όπως έχουν οι άγγελοι το φωτοστέφανο, αστεράκια, συννεφάκια». Ακόμα δεν είχα καταλάβει τι είχε γίνει» λέει η μητέρα μέχρι που έπιασε το κεφάλι της μικρής της κόρης και κατάλαβε ότι το είχε χτυπήσει.

Την ώρα της γυμναστικής η μαθήτρια της Γ’ δημοτικού βρήκε ένα απομονωμένο μέρος με τις φίλες της για να δοκιμάσουν τον challenge. Η 8χρονη κράτησε την αναπνοή της ώσπου ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις της μπροστά στα μάτια των συμμαθητών της.

«Λίγο ακόμα και δεν θα ξυπνούσε»

Τα άλλα παιδιά περιέγραψαν στη μητέρα τι είχε γίνει: «Έτσι όπως παίζαμε ένα παιχνίδι ξαφνικά έπεσε κάτω σαν το ξύλο, ακούσαμε το κεφάλι της και δεν κουνιόταν. Ήταν κόκκινη σαν τη ντομάτα», δηλαδή σταμάτησε το οξυγόνο της «και την κουνούσαμε» λέει. Έβγαλε μία δυνατή κραυγή, πήρε ανάσα λογικά και άρχισε να κλαίει», είπε η μητέρα του παιδιού.

Το κοριτσάκι επανήλθε. Πήγαν στη γυμνάστρια και της είπαν ότι απλά έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της. Η μητέρα της δεν είχε καμία ενημέρωση. Όταν άρχισε να μιλάει με την κόρη της στο σχόλασμα, κατάλαβε τι πραγματικά συνέβη και πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο.

«Κατάλαβε το μέγεθος της σοβαρότητας και αυτή, φοβήθηκε, της είπαν και οι γιατροί “Ένα λεπτό παραπάνω… τετραπληγία, δεν θα ξυπνούσες”».

Τι λέει παιδίατρος

«Η παροδική μείωση της οξυγόνωσης και της αιμάτωσης μπορεί να προκαλέσει είτε προσωρινά προβλήματα μπορεί όμως και να οδηγήσει σε απώλεια της ζωής ή και σε μόνιμες νευρολογικές βλάβες», εξήγησε η παιδίατρος Άννα Παρδαλή.

Το challenge κράτα την αναπνοή σου είναι αρκετά διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια στα social media. Μέσα από βιντεάκια σαν αυτά, ανήλικα παιδία δείχνουν πώς αντιδράνε αν κρατήσουν λίγο παραπάνω την αναπνοή τους, με όποιο κίνδυνο και αν κρύβει αυτό.

«Στα παιδιά αρέσει να εκτίθενται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, να δοκιμάζουν τα όριά τους, έχουν την αίσθηση του άτρωτου και στερούνται λόγω παρορμητικότητας της εκλογίκευσης μίας πράξης με τις συνέπειές τους», συμπλήρωσε η παιδίατρος.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο, με τους ειδικούς σε κάθε περίπτωση να εφιστούν την προσοχή των γονέων.