Ο Νόαμ και η Άλμα Ορ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 50 ημέρες ομηρίας στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά ο εφιάλτης τους δεν τελείωσε εκεί.

Αφότου τους υποδέχθηκαν οι παππούδες τους και εξετάστηκαν σε νοσοκομείο, τα δύο αδέρφια έμαθαν ότι η μητέρα τους, Γιόνατ, είχε σκοτωθεί και ο πατέρας τους, Ντροτ, παρέμενε αγνοούμενος.

Τα δύο αδέλφια, 16 και 13 ετών, κρατούνταν όμηροι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με μία ακόμα 39χρονη γυναίκα με την οποία «ήρθαν πολύ κοντά».

Ο Αχάλ Μπεσοράι, θείος τους, δήλωσε στον Guardian ότι τους ήταν πολύ δύσκολο να ανακοινώσουν τα δυσάρεστα στα παιδιά.

Επέστρεψαν ελπίζοντας να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετά από 50 ημέρες και το πρώτο πράγμα που άκουσαν είναι ότι η μητέρα τους είναι νεκρή. Ήταν τραυματικό, έκλαψαν πολύ» συγκλονίζει ο θείος των παιδιών.

Ο μεγαλύτερος αδερφός τους, Γιάλι, γλίτωσε καθώς ήταν εθελοντής στον ισραηλινό στρατό.

Για πρώτη φορά, η οικογένεια έμαθε πώς τα δύο αδέλφια χωρίστηκαν από τους γονείς τους όταν η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Χαμάς έβαλε φωτιά στο σπίτι τους και τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο»

Τα παιδιά είπαν ότι είχαν καταφύγει σε ένα δωμάτιο ασφαλείας με τους γονείς τους όταν ένοπλοι της Χαμάς έβαλαν φωτιά στο σπίτι τους.

«Όταν οι ένοπλοι της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους, τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο και προσπάθησαν να κρυφτούν κάπου αλλού, αλλά τα βρήκαν και τα πήγαν στη Γάζα με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Έβαλαν τον Νόαμ στο πορτμπαγκάζ και την ανιψιά μου στο μπροστινό μέρος μαζί με άλλους οκτώ “τρομοκράτες” της Χαμάς» είπε ο Μπεσοράι.

Την μητέρα τους, Γιόνατ, την πυροβόλησαν και ο πατέρας τους πιστεύεται ότι απήχθη.

Ο θείος των δύο αδελφών δεν αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες για την ομηρία τους για να μην αναστατώσει τις οικογένειες των υπολοίπων ομήρων.

«Τους κρατούσαν σε ένα δωμάτιο μαζί με μια άλλη κυρία. Ξέρω ποια είναι, δεν την απελευθέρωσαν» λέει.

«Νομίζω ότι έβαλαν κρυφά τα παιδιά στις τουαλέτες για να μην καταλάβει ότι θα τα άφηναν ελεύθερα και στη συνέχεια έκλεισαν τα μάτια των παιδιών με ταινία και τα πήγαν με το αυτοκίνητο στο σημείο που τα παρέδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό» περιγράφει ο θείος του Νόαμ και της Άλμα.

«Τα ρώτησα πώς κατάφεραν να επιβιώσουν και μου είπαν ότι στήριζαν ο ένας τον άλλον και έδιναν κουράγιο ο ένας στον άλλον» προσθέτει.

«Υπήρχαν και άλλα που συνέβησαν και έκαναν την εμπειρία τους ακόμα πιο δύσκολη» είπε χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ο Μπεσοράι είπε ότι η Χαμάς «ευχαριστιόταν να βασανίζει τις οικογένειες των ομήρων καθυστερώντας την απελευθέρωσή τους το Σάββατο».

«Έκλαψα όταν τους συνάντησα»

Ο θείος των παιδιών ξέσπασε σε κλάματα όταν είδε τα πρόσωπά τους σε βιντεοκλήση.

«Είναι πραγματικά χαρούμενα που επέστρεψαν. Η άλμα έχει χάσει βάρος αλλά το όμορφο χαμόγελό της παραμένει και τα μάτια της ζεσταίνουν την καρδιά σου» λέει συγκινημένος. Ο Νόαμ ήθελε να τα πει όλα, μοιράστηκε αυτά που έζησε» καταλήγει ο θείος των δύο αδελφών