Στις 16:00 το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Δείτε live την ανταλλαγή ομήρων:

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Σύμφωνα με τους IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα εκείνων που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 4 μ.μ. Από εκεί και πέρα, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιήσουν τα μέλη των οικογενειών αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθερα ή όχι.

Οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.

Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από ό,τι τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται για κάθε έναν όμηρο

Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι.