«Η σημερινή αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών (μέχρι σήμερα) είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Διότι αδυνατίζει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως η αποχώρηση της ομάδας Αχτιόγλου «αδυνατίζει την Αριστερά απέναντι σε μία κυβέρνηση οδοστρωτήρα» και προσέθεσε πως «ενώ ο κ. Μητσοτάκης συντρίβει τις προοπτικές και τις προσδοκίες της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολείται με τα εσωκομματικά του προβλήματα».

«Θεωρώ ότι η επιλογή τους να αποχωρήσουν είναι λανθασμένη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο είχε πει και για την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Και επειδή δεν μπήκαν τα πολιτικά ζητήματα στα κομματικά όργανα και στο Συνέδριο», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

Εξήγησε ότι η διαφωνία του έγκειται στο ότι οι αποχωρήσεις αυτές προοικονομούν και υποθέτουν πολιτικές επιλογές και δεν περιμένουν να γίνει το Συνέδριο, ώστε να τοποθετηθούν όλες και όλοι πολιτικά.

«Με την αποχώρησή τους, δεν δίνουν το δικαίωμα να συζητήσουμε τις διαφωνίες»

«Η διαφωνία εκ μέρους των αποχωρούντων αυτή τη στιγμή εστιάζεται εκ των πραγμάτων στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του», ανέφερε και επισήμανε πως «δεν δίνουν, με την αποχώρησή τους, το δικαίωμα σε όλους μας να συζητήσουμε τις όποιες διαφωνίες θα μπορούσαν να καταθέσουν και οι ίδιοι στο Συνέδριο και να ψηφίσουμε για πολιτικές θέσεις».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο ίδιος, εδώ και μήνες, τονίζει ότι «το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν μόνο θέμα ηγεσίας. Αν ήταν έτσι, θα είχε λυθεί με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα αλλά τα χαρακτηριστικά του κόμματος, το έλλειμμα αξιοπιστίας και η απομάκρυνσή του από την κοινωνία», όπως είπε.

Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με λιγότερες δυνάμεις από σήμερα, πρέπει να ανασυγκροτηθεί για να δημιουργήσει γραμμή άμυνας απέναντι στις καταστροφικές για την κοινωνία πολιτικές της κυβέρνησης: «απέναντι στη συντριβή των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματικών μέσω του φορολογικού, μετά την εξαπάτησή τους μάλιστα προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε όλοι και όλες τα δυνατά μας για να καλύψουμε το κενό και να προχωρήσουμε στη συνέχεια φυσικά στο Συνέδριο».

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και για αυτό είμαι αριστερός»

«Θέλω να μην υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις, όπως δεν ήθελα να πραγματοποιηθούν και αυτές. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και για αυτό είμαι αριστερός», απάντησε σε ερώτημα για την πιθανότητα νέων αποχωρήσεων.

Για την ενότητα, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως, όπως έχει πει και στην Πολιτική Γραμματεία αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή, αφορά και είναι υπόθεση όλων.

«Είναι προφανές ότι όταν ζητάς ενότητα, συντροφικότητα, ήθος και απαλλαγή από την τοξικότητα, πρέπει να ξεκινάς από ‘τα πάνω’ και παίρνω εγώ πρώτος την ευθύνη ως πρόεδρος της ΚΟ και κρίνομαι αν το εκπέμπω αυτό. Εγώ προτιμώ στην πολιτική αυτά που μας ενώνουν, ώστε να κάνουμε πολιτική για να υπερασπιζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά οι ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε.

Εξέφρασε στη συνέχεια τη διαφωνία του με τα περί «προεδρικών», λέγοντας πως του έχει κάνει «ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση ότι μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη κάποιοι άρχισαν να μιλούν για πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Χωρίς να έχει γίνει το Συνέδριο, χωρίς να έχει συσταθεί ούτε η Επιτροπή Θέσεων. Να ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι δεν υπάρχει μειοψηφία και πλειοψηφία σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού το πολιτικό σχέδιο είναι προς διαμόρφωση».

Σημείωσε επίσης ότι η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδρίαζε σήμερα και για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, για τον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο και για τον προγραμματισμό μίας Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο, την Επιτροπή Θέσεων και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. «Άρα ήταν επιβεβλημένη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας», επισήμανε.

«Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σίγουρα με ευθύνη των αποχωρούντων, δεν βοηθάει δημοσκοπικά»

Υπογράμμισε ότι με την αποχώρηση των πρώην συντρόφων του, δεν δόθηκε περιθώριο στη λειτουργία των οργάνων και στο διάλογο που η Αριστερά έχει πάνω από όλα ως ταυτοτικό στοιχείο, ενώ σχολίασε και την «πρόβλεψη» δημοσκοπικής πτώσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προκαταβάλλει το κείμενο αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, των λεγόμενων «6+6».

«Πώς θα ήταν δυνατόν να πηγαίνει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσκοπικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από εσωκομματικά προβλήματα και ένταση; Είναι προφανές ότι αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, σίγουρα με ευθύνη των αποχωρούντων, και με ευθύνη όλων θα πω, δεν βοηθάει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα αντιδημοκρατικότητας, καθώς έχουν συγκληθεί και λειτουργούν όλο το προηγούμενο διάστημα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη όλα τα κομματικά όργανα, πολλαπλώς, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους στον ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με την υποχρέωση παράδοσης των εδρών τών αποχωρήσαντων βουλευτών ανέφερε πως αυτή προβλέπεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψαν ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και ότι το ίδιο είχε επισημάνει και με την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτη Πέρκα – «άρα είναι προφανές ότι και για τους σήμερα αποχωρούντες υπάρχει η υποχρέωση παράδοσης της έδρας τους».

Στα περί «νοικοκυραίων και νοικοκυροσύνης» και εάν ταιριάζουν στην Αριστερά, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ένα αριστερό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα που πρέπει να ξαναβρεί το μεταρρυθμιστικό του ρόλο που έχει χάσει από το 2019, τη σύνδεσή του με την επιστήμη και τη διανόηση αλλά και με την κοινωνία, την αγορά και τη νεολαία».

«Αυτά είναι ελλείμματα όχι σε κάποιο νέο ή σε ένα άλλο διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά σε αυτόν που θέλαμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», εξήγησε, προσθέτοντας πως «αυτό μπορεί να φαίνεται ίσως συντηρητικό σε κάποιους και όχι ιδιαίτερα επικοινωνιακό αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο ωφέλιμο για τον κόσμο, τους πολίτες».

Και τόνισε ότι «πράγματι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την οικογένειά τους, για την προκοπή τους, για τη δουλειά τους πρέπει να βρίσκουν την έκφρασή τους σε ένα αριστερό κόμμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο ‘μεσαίος χώρος’ δεν πρέπει να ‘ακουμπήσει’ στην αριστερά. Αυτοί λέγονται νοικοκυραίοι. Εγώ θέλω να έχω μία ‘νοικοκυρεμένη’ χώρα με δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Μοναδικός αντίπαλός μας ο Μητσοτάκης»

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι μοναδικός αντίπαλος είναι οι πολιτικές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε καμία περίπτωση πρώην σύντροφοι που μέχρι εχθές ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Ο αντίπαλος είναι η ακρίβεια, η φτώχεια και οι ανισότητες που είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Εμείς κάνουμε πολιτική για την ευημερία και την πρόοδο όλων των πολιτών και όχι για τους λίγους. Σε αυτή την κατεύθυνση πρωτεύον είναι το ‘μέτωπο’, η άμυνα απέναντι στις καταστροφικές για την κοινωνία πολιτικές. Μία προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα για να σταματήσουμε το καταστροφικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημείωσε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει «πήχης» στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές, ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως «για ένα κόμμα που θέλει να εκπροσωπεί και να επιλύει τα προβλήματα της κοινωνίας, ο πήχης είναι η κυβέρνηση. Ο στόχος είναι να δουλέψουμε, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε μία προοδευτική κυβερνητική διέξοδο για την ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κάνουμε αλλαγές μέσα στο κόμμα, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στο Συνέδριο».

Μάλιστα, ανέφερε πως δεν είναι αιθεροβάμων, λέγοντας πως η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα «δεν είναι για κυβέρνηση, αλλά οφείλω να θέτω τον στόχο για να το κατανοεί και η κοινωνία», όπως είπε.

«Το φορολογικό ν/σ αναδεικνύει την υποκρισία της ΝΔ»

Σχολίασε τέλος το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την απροθυμία της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει την υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας και προεκλογικά. Ήδη από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων τον Ιούλιο, διαβάζαμε για αναβολή της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, που είναι ένα απλό μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. Δεν μπορεί να αναβάλλεται λοιπόν η εφαρμογή αυτού του μέτρου εδώ και ενάμισι χρόνο και η κυβέρνηση να δηλώνει ότι θέλει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Υπενθύμισε επίσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει το λεγόμενο ‘κίνημα της γραβάτας’, για να κάνει σπέκουλα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτοί που ήταν εχθές στους δρόμους. Και τώρα τους εκδικείται».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε καταληκτικά πως «χρειάζεται μεν διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά από αυτούς που αισχροκερδούν και όχι από τα χαμηλά εισοδήματα και τους ευάλωτους».