Ένας Σλοβάκος 33 ετών καταδικάστηκε στο Δουβλίνο σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία μιας νεαρής εγκύου, την ώρα που εκείνη έκανε τζόκινγκ.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τη χώρα το 2022.

Ο Γιόζεφ Πούσκα, ο οποίος έφθασε στην Ιρλανδία πριν από περίπου 10 χρόνια, κρίθηκε ένοχος ομόφωνα από το σώμα των ενόρκων του δικαστηρίου του Δουβλίνου.

Ημέρες μετά τον φόνο, ο δράστης είχε ομολογήσει στους ερευνητές ότι είχε σκοτώσει τη νεαρή γυναίκα. Κατά τη σύλληψή του όμως ανακάλεσε, λέγοντας πως δεν θυμόταν αυτή την ομολογία και δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με τη δολοφονία.

Υποστήριξε τότε ότι ένας κουκουλοφόρος τους είχε επιτεθεί και ότι εκείνος είχε προσπαθήσει να βοηθήσει το θύμα.

Ο Πούσκα εν τέλει παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στην αστυνομία πολλές φορές και ο δικαστής ευχαρίστησε τους ενόρκους, καθώς «δεν έχασαν περισσότερο χρόνο με τους παραλογισμούς του».

Το χρονικό

Η εγκυμονούσα Άσλινγκ Μέρφι, ηλικίας μόλις 23 ετών, βρέθηκε νεκρή τον Ιανουάριο του 2022 στις όχθες του καναλιού του Τάλαμορ στο δυτικό Δουβλίνο.

Η νεαρή γυναίκα είχε δεχθεί 11 μαχαιριές στον λαιμό. Το δείγμα DNA που οι ειδικοί της αστυνομίας περισυνέλλεξαν από τα νύχια της ανήκε στον Γιόζεφ Πούσκα.

Στο παραπάνω στοιχείο προστέθηκαν και βίντεο από κάμερες ασφαλείας, καθιστώντας «συντριπτικές» τις αποδείξεις εις βάρος του κατηγορουμένου, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή.

Ωστόσο ο 33χρονος άνδρας, πατέρας πέντε παιδιών, δήλωσε αθώος κατά την έναρξη της δίκης του στο Δουβλίνο, πριν από σχεδόν έναν μήνα.

Η δολοφονία της Άσλινγκ Μέρφι συγκλόνισε την Ιρλανδία και τη γειτονική Μεγάλη Βρετανία, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες είχαν δολοφονηθεί σε δημόσιους χώρους τους προηγούμενους μήνες, μεταξύ άλλων η Λονδρέζα Σάρα Έβεραρντ από έναν αστυνομικό, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Πηγή: ΑΠΕ