Η καλλιτέχνις Alexandra Skochilenko από τη Ρωσία καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών, αφού κρίθηκε ένοχη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό, αντικαθιστώντας μια σειρά από ετικέτες τιμών σούπερ μάρκετ με μηνύματα που επικρίνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η 33χρονη, γνωστή ως Sasha, είναι μία από τις χιλιάδες περιπτώσεις Ρώσων που έχουν συλληφθεί, τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο ή φυλακιστεί επειδή τάχθηκαν κατά της εισβολής της Μόσχας στη γειτονική χώρα, εν μέσω μιας κλιμακούμενης καταστολής της ελευθερίας του λόγου και της αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

REUTERS/Anton Vagano

«Οι ζωές των παιδιών μας είναι το αντίτιμο αυτού του πολέμου»

Η Skochilenko συνελήφθη στη γενέτειρα της, την Αγία Πετρούπολη, τον Απρίλιο του 2022, αφού ένας υπερήλικας πελάτης στο σούπερ μάρκετ εντόπισε τα συνθήματα στις ετικέτες τιμών και ενημέρωσε την αστυνομία.

«Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε τη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη. Περίπου 400 άνθρωποι κρύβονταν σε αυτήν από τους βομβαρδισμούς», έγραφε το ένα, αναφερόμενο στη βίαιη στρατιωτική πολιορκία της νότιας ουκρανικής πόλης από τη Ρωσία. Σε ένα άλλο έγραφε: «Ρώσοι στρατιώτες στέλνονται στην Ουκρανία. Οι ζωές των παιδιών μας είναι το αντίτιμο αυτού του πολέμου».

Η δικαστής Oksana Demiasheva εξέδωσε την ετυμηγορία την Πέμπτη, μερικές ώρες αφότου η Skochilenko, η οποία πάσχει από καρδιοπάθεια και κοιλιοκάκη, είχε κάνει μια τελευταία δήλωση στο δικαστήριο, στην οποία ζήτησε οίκτο και να αφεθεί ελεύθερη.

REUTERS/Anton Vagano

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, της απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο διαδίκτυο για τρία χρόνια. Η Skochilenko, φορώντας ένα πολύχρωμο μπλουζάκι που είχε μια μεγάλη κόκκινη καρδιά, αντέδρασε σοκαρισμένη στην ποινή, καλύπτοντας το πρόσωπό της και σκουπίζοντας τα δάκρυά της. Οι υποστηρικτές της φώναζαν «ντροπή» και «είμαστε μαζί σου Sasha», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι δικηγόροι της Skochilenko αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις. Η σύλληψη της Skochilenko έγινε περίπου ένα μήνα μετά την θέσπιση νόμου που ουσιαστικά ποινικοποιεί κάθε δημόσια έκφραση σχετικά με τον πόλεμο που αποκλίνει από την επίσημη γραμμή του Κρεμλίνου.

*Mε πληροφορίες από: aljazeera | Kεντρική φωτογραφία θέματος: REUTERS/Anton Vagano