Μια έρευνα της Washington Post όπου ανακατασκευάστηκε η επίθεση της Χαμάς στον υψηλής τεχνολογίας φράχτη τους ενός δισεκατομμυρίου ρίχνει φως στα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν από πλευράς Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στο φράγμα που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστατεύσει τους κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή βίας από μαχητές.

Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αλλά την κρίσιμη στιγμή τους πρόδωσε.

Πως κατέστη εφικτό να γίνουν είσοδοι από τόσα σημεία;

«Σήμερα υπάρχει ένα εμπόδιο, τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο ταξίαρχος Εράν Οφίρ, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς.

Αλλά αυτό το βίντεο της Washington Post δείχνει πώς στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού – μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως σχέδιο τύφλωσης – για να παραβιάσουν τον φράχτη υψηλής τεχνολογίας.

Η Post ανακατασκεύασε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.

Εξετάστηκαν βίντεο και ήχος που καταγράφηκε στις κάμερες που φορούσαν οι μαχητές, εξετάστηκε υλικό από τις ισραηλινές κάμερες ασφαλείας και μίλησαν με μάρτυρες. Εξετάσαν επίσης χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού που ανακτήθηκαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς.

Όπως αποκαλύπτει η εξέτασή, η The Post βρήκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις – από το πέρασμα Ερέζ στο βορρά έως το Κερέμ Σαλόμ στο νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Ο χάρτης της Washington Post με τα σημεία από τα οποία πέρασαν οι μαχητές τη Χαμάς.

Τα online εκπαιδευτικά βίντεο για τους μαχητές της Χαμάς

Εκπαιδευτικά βίντεο που έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους. Διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες.Η Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον φράχτη.

Ωστόσο, το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ομάδα, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του – και μετατόπισε μέρος των στρατευμάτων του – προς τις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους εξηγή βήμα προς βήμα όλα τα λάθη και τις παραλείψεις του Ισραηλινού στρατιωτικού οικοδομήματος.

Με ευκολία δημιουργήθηκαν ρήγματα στην φράχτη και η πρώτη γραμμή άμυνας καταστράφηκε.