Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης μπροστά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε το Σάββατο με τη δημόσια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη «δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στην αντιπολίτευση, εμείς θα εργαζόμαστε με σεμνότητα».

Εξάλλου πολύ πριν από το τρικυμιώδες για την αξιωματική αντιπολίτευση Σαββατοκύριακο είχε φύγει ρητή εντολή απευθείας από… τον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου προς τα γαλάζια στελέχη για μηδενικό σχολιασμό στις εσωκομματικές διαδικασίες της Κουμουνδούρου και για άμεσες απαντήσεις «μόνο στα αναγκαία». Το Μαξίμου θέλει να δείχνει ότι κρατά ανοιχτό τον δικό του βηματισμό, ορίζοντας καθημερινά την ατζέντα μακριά από τα τεκταινόμενα στο αντιπολιτευτικό τοπίο, τα οποία όμως προφανώς παρακολουθούνται στενά ταυτόχρονα με τα δεδομένα από τις μετρήσεις κοινής γνώμης.

«Οσο κάποιοι παλεύουν με τα εσωτερικά τους» λέει κυβερνητικός παράγοντας, «εμείς προσπαθούμε για την κοινωνία», επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα του Μητσοτάκη είναι να μπορεί να εμφανίζει την κυβέρνησή του ως τη μοναδική πολιτική δύναμη ευθύνης και αξιοπιστίας. Εξού και ο ίδιος ζητάει από τα στελέχη του σε κυβέρνηση και κόμμα προσήλωση στην υλοποίηση (και στην επεξήγηση στους πολίτες) των προεκλογικών  δεσμεύσεων.

Οι δυο διαπιστώσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο

Δύο διαπιστώσεις γίνονται παρασκηνιακά στο γαλάζιο στρατόπεδο και είναι αυτές που οδηγούν προσώρας τη στρατηγική του. Πρώτον εκτιμάται ότι η επιχείρηση «άνοιγμα στην κοινωνία και στα προβλήματά της», όπως επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση, δύσκολα θα «βρει περπατησιά», όπως λέει στέλεχος της ΝΔ, σε ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία, από τη στιγμή που στην κορυφή του κόμματος διατηρούνται «κινήσεις και ρητορική Παύλου Πολάκη». Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση με το βλέμμα στο κεντρώο ακροατήριο έχει βρει την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τον Πολάκη ως «υπαρχηγό» του νέου προέδρου.

Η δεύτερη διαπίστωση αφορά τις μικρές προς το παρόν δημοσκοπικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί τους γαλάζιους στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να κρατά στο προσκήνιο την επείγουσα ατζέντα καθημερινότητας με μόνο στοχευμένες, αναγκαίες απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Μόνο νύξεις επεφύλασσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για την κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι θεσμικά σωστό να κάνουμε σχόλιο. Αυτό που μπορώ να πω ότι η ΝΔ έχει δώσει πολλές φορές διαπιστευτήρια για τις δικές της εσωκομματικές διαδικασίες» είπε.

Απάντησε όμως με «καρφιά» για τον Κασσελάκη στην ερώτηση για το αν τον αντιγράφει ο Μητσοτάκης, όπως του χρέωσε προ ημερών ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε σουπερμάρκετ. «Χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα. Με τσιτάτα και λαϊκιστική λογική δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα» είπε ο Μαρινάκης, προσθέτοντας για τον Κασσελάκη ότι «δεν έχει να κερδίσει τίποτα ένας νέος άνθρωπος, να πολιτεύεται με τόσο παλιό τρόπο».