Ήρθε στο προσκήνιο τον Μάρτιο του 2023, όταν τρεις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν μέσα σε περίπου επτά εβδομάδες. Τώρα, ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal την φέρνει και πάλι «στον αφρό», αυτή τη φορά αποκαλύπτοντας σκοτεινές πτυχές του τρόπου λειτουργίας της. Ο λόγος για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC), στο εσωτερικό της οποίας η σεξουαλική παρενόχληση και ο σεξισμός φαίνεται πως αποτελούν εδραιωμένη κουλτούρα.

Το δημοσίευμα της WSJ βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 100 πρώην και νυν υπαλλήλους της Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων 20 γυναικών που παραιτήθηκαν. Όπως προκύπτει, ενώ ταξίδευαν σε όλες τις ΗΠΑ οι ελεγκτές της FDIC σχολίαζαν ανοιχτά την εμφάνιση των γυναικών συναδέλφων τους, προβαίνοντας σε σχόλια όπως ότι οι γυναίκες πρέπει να χρησιμοποιούν το σεξ για να προοδεύσουν στο εσωτερικό του Οργανισμού.

Παράλληλα, επικρατούσε μια κουλτούρα ακραίας κατανάλωσης αλκοόλ, με το κέντρο εκπαίδευσης της FDIC έξω από την Ουάσιγκτον να έχει μετατραπεί σε κέντρο πάρτι. Ελεγκτές έκαναν εμετό στο ασανσέρ ή ουρούσαν από την οροφή.

Κουλτούρα σεξισμού και μισογυνισμού

Μία πρώην εκπαιδευόμενη εξετάστρια του οργανισμού, η Λόρεν Λέμερ, παραιτήθηκε από τη δουλειά της το 2013 μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία, όπως είπε, της αρνούνταν ευκαιρίες εξέλιξης, είδε άνδρα συνάδελφό της να την ακολουθεί στο δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ντάλας, προσκλήθηκε σε στριπτιτζάδικο στο Σιάτλ και έλαβε ανεπιθύμητη γυμνή φωτογραφία άλλου συναδέλφου της.

Μία άλλη γυναίκα εξεταστής έλαβε φωτογραφία του πέους ενός συναδέλφου της ενώ ταξίδευε με μια ομάδα για τη διεξαγωγή εξέτασης τράπεζας στη Βόρεια Καρολίνα το 2018. Μια άλλη εξεταστής, η Neha Singh, εντάχθηκε στο γραφείο της FDIC στο Σαν Φρανσίσκο το 2017 ως ασκούμενη, την πρώτη της δουλειά μετά το κολέγιο. Την πρώτη περίοδο ταξίδευε πολύ. Ανέφερε στην WSJ ότι συχνά αισθανόταν πίεση από τους συναδέλφους της να βγαίνει για ποτό κάθε βράδυ, ενώ πίστευε ότι οι άνδρες παρακολουθούσαν πόσα ποτήρια κρασί πίνει και την παρότρυναν να πιει περισσότερο.

Στον FDIC οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν συχνά αξιολογήσεις απόδοσης από τον υπάλληλο που διευθύνει κάθε εξέταση, οι οποίες επηρεάζουν το είδος των αποστολών που θα λάβουν στο μέλλον. Αυτό ασκεί πίεση στους εργαζόμενους να μην κακοχαρακτηρίζονται από τους συναδέλφους τους, και φυσικά να μην υποβάλλουν παράπονα.

Η Kelsi Foutz, ανώτερη εξεταστής διαχείρισης κινδύνων που εργάστηκε στο Σολτ Λέικ Σίτι και στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι για πρώτη φορά βίωσε τη σεξουαλικοποιημένη κουλτούρα της FDIC αμέσως μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης το 2013, όταν ήταν 21 ετών και εργαζόταν σε διαφορετικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια γεύματος με έναν εξεταστή με τον οποίο είχε γίνει φίλη, εκείνος της παραπονέθηκε για τον γάμο του, λέγοντάς της ότι δεν έκανε αρκετό σεξ. «Προφανώς, αν έμπαινα σε αυτό το γραφείο και ήσουν γυμνή, θα σε πηδούσα εδώ και τώρα», είπε, σύμφωνα με την ίδια, εκείνος. Ήταν τόσο έκπληκτη που δεν είπε τίποτα και δεν υπέβαλε ποτέ καταγγελία. Η Foutz παραιτήθηκε πέρυσι, λέγοντας ότι είχε βαρεθεί την κουλτούρα του FDIC και ότι ένιωθε ότι δεν υπήρχαν ευκαιρίες για εκείνη.

Το sex cafe

Πολλές γυναίκες δήλωσαν ότι επανειλημμένα τις προσπερνούσαν και δεν τους ανέθεταν υποθέσεις, με αποτέλεσμα κατόπιν να λαμβάνουν αρνητικές αξιολογήσεις απόδοσης.

Η Lemmer εντάχθηκε στο γραφείο του FDIC στο Roseville της Καλιφόρνια το 2010 ως εκπαιδευόμενη εξεταστής. Στο δρόμο, οι ανώτεροι εξεταστές τραπεζών έκαναν σχόλια για την εμφάνισή της και έδειχναν ότι ήταν δύσπιστοι για την πρόθεσή της να παραμείνει μακροπρόθεσμα στο FDIC. Ο προϊστάμενός της την αποκαλούσε κοπέλα ενός άνδρα συναδέλφου της, με τον οποίον δεν εκείνη δεν έβγαινε ραντεβού. Ρωτούσε παράλληλα τον συνάδελφό της για τη σεξουαλική ζωή της εργαζόμενης, ζητώντας να μάθει ακόμα και ποιος από την υπηρεσία κοιμόταν μαζί της.

Ο εν λόγω προϊστάμενος συνήθιζε να κάνει παρέα αποκλειστικά με άνδρες, με τους οποίες μάλιστα επισκέφθηκε ακόμα και ένα στριπτιτζάδικο.

Και άλλοι ανώτεροι ελεγκτές του Οργανισμού όμως επιδείκνυαν αντίστοιχη συμπεριφορά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός επόπτη στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος μεταξύ άλλων σχολίαζε την εμφάνιση των υπαλλήλων, έκανε ομοφοβικά και παρενοχλητικά σχόλια και μιλούσε για χρήση ναρκωτικών στο γραφείο. Καυχιόταν για τη σεξουαλική του ζωή και μιλούσε για τη σημασία του σεξ στη διατήρηση ενός ισχυρού γάμου.

Στην ίδια πόλη, άλλος προϊστάμενος έκανε σεξουαλικά σχόλια για την εμφάνιση των γυναικών ενώ περιέγραψε τους ομοφυλόφιλους άνδρες στο γραφείο ως «τις μικρές μου πριγκίπισσες». Μάλιστα, είχε προσκαλέσει τους άνδρες υπαλλήλους σε ένα sex cafe.

Κέντρο… πάρτι το κέντρο εκπαίδευσης

Κέντρο πάρτι για τους εργαζόμενους της FDIC αποτελούσε το κέντρο εκπαίδευσης του Οργανισμού, στο Άρλινγκτον του Τέξας. Σύμφωνα με τη WSJ, η FDIC ξόδεψε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία του 1980 για την κατασκευή του εκπαιδευτικού συγκροτήματος το οποίο περιελάμβανε ένα ξενοδοχείο για το προσωπικό του οργανισμού με περισσότερα από 350 δωμάτια, μια εξωτερική πισίνα και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο.

Οι υπάλληλοι, από νεοπροσληφθέντες έως προϊσταμένους, συχνά συγκεντρώνονταν στην οροφή για ποτά, αγοράζοντας αλκοόλ από την κοντινή κάβα. Τα πράγματα ξέφευγαν συχνά. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 ένας εκπαιδευόμενος εξεταστής κατηγορήθηκε για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν βρέθηκε λιπόθυμος πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος που κινούνταν έξω από το ξενοδοχείο FDIC, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας. Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία αντίστοιχη περίπτωση.

Πηγή: ΟΤ