Το Ισραήλ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο ο Τόνι Μπλερ, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, να αναλάβει ρόλο συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάζει, αποσκοπεί στη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην παλαιστινιακή περιοχή και στον μετριασμό των διεθνών επικρίσεων στο Τελ Αβίβ.

Το γραφείο του Μπλερ, αν και δήλωσε ότι δεν του έχει προσφερθεί επίσημα κάποιος ρόλος, δεν αρνήθηκε ευθέως ότι έχει γίνει συζήτηση επί του θέματος.

«Ο κ. Μπλερ διατηρεί γραφείο στο Ισραήλ και συνεχίζει να εργάζεται σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Όπως είναι κατανοητό, έχει συνομιλίες με ανθρώπους στην περιοχή και σε άλλα μέρη προκειμένου να δει τι μπορεί να γίνει, αλλά δεν του δόθηκε ούτε του προσφέρθηκε ο ρόλος» είπαν συγκεκριμένα.

Οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες αυτού του πιθανού ρόλου παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Το 2007, ο Μπλερ διορίστηκε απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή για το Κουαρτέτο – μια ομάδα διεθνών δυνάμεων. Παραιτήθηκε από το ρόλο αυτό το 2015.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή αποτελείται από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, και συστάθηκε για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Τα τελευταία χρόνια ήταν σε μεγάλο βαθμό ανενεργή, καθώς οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία έχουν χαλάσει.