Υπό τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης και μελών του κυβερνώντος κόμματος, ο Ρίσι Σούνακ ζήτησε από την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν «να αποχωρήσει από την κυβέρνηση», κάτι που εκείνη αποδέχθηκε.

H απομάκρυνση της υπουργού, προκαλεί ευρύτερο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Σούνακ, ενώ εθεάθη να μπαίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο.

Το άρθρο της Μπρέιβερμαν

Η Μπρέιβερμαν δημοσίευσε ένα άρθρο στους Times την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία ότι αντιμετωπίζει τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές ευνοϊκότερα από τους εθνικιστές και τους ακροδεξιούς.

Μετά την απομάκρυνση της από τον Σούνακ, η Μπρέιβερμαν δήλωσε: «Ήταν το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής μου να υπηρετήσω ως υπουργός Εσωτερικών. Θα έχω περισσότερα να πω εν ευθέτω χρόνω».

Σημείωνεται ότι το άρθρο δεν είχε εγκριθεί από την ομάδα του Σούνακ. Σύμφωνα με τον κώδικα του υπουργικού συμβουλίου, το πολιτικό περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα όλων των σημαντικών ανακοινώσεων θα πρέπει να εγκρίνονται από το Νο 10 «για να διασφαλίζεται ο αποτελεσματικός συντονισμός των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου.»

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναλαμβάνει νέος υπουργός Εξωτερικών

Ποιος την αντικαθιστά στο υπουργείο Εσωτερικών – Υπουργός Εξωτερικών ο Κάμερον

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ονόμασε τον μέχρι τώρα υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ως νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας, μετά την αποπομπή τής Σουέλα Μπράβερμαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ονομάστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών, σε έναν διορισμό-έκπληξη που έκανε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κατά τον ανασχηματισμό της υπουργικής ομάδας του.

Οι αντιδράσεις για την απόλυση της Μπρέιβερμαν

Απαντώντας στην απόλυση της Μπρέιβερμαν, η σύμμαχος και βουλευτής των Συντηρητικών Andrea Jenkyns δήλωσε ότι η πρώην υπουργός Εσωτερικών απολύθηκε «επειδή είπε την αλήθεια». Πρόσθεσε στο Χ, πρώην Twitter: «Κακή απόφαση από τον Ρίσι να υποκύψει στην αριστερά!»

Σημείωνεται ότι η Μπρέιβερμαν, είναι δημοφιλής προσωπικότητα στη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, και υπάρχει περίπτωση να είναι υποψήφια για την ηγεσία του σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί, οι οποίοι υστερούν στις δημοσκοπήσεις, υποστούν ήττα υπό τον Sunak στις επόμενες γενικές εκλογές. Η αποχώρησή της σημαίνει ότι ο Σουνάκ θα πρέπει τώρα να επιλέξει έναν νέο κορυφαίο υπουργό Εσωτερικών και να αναδιοργανώσει την κορυφαία ομάδα του.