Μια κόντρα για μια αναπάντητη κλήση και η αποχώρηση του Στέφανου Τζουμάκα έχουν σημαδέψει τη δεύτερη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που διεξάγεται στο ξενοδοχείο President.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη των τριών τάσεων, «Ομπρέλας» και ομάδων Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα, που χθες κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν δεν βρίσκονται ούτε σήμερα στον χώρο της διαδικασίας.

Όμως, το πρωί, δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε στην Έφη Αχτσιόγλου με σκοπό τον κατευνασμό, αλλά έμεινε αναπάντητο, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κ. Αχτσιόγλου οξύνοντας τα πνεύματα.

«Αναφορικά με το δημοσίευμα του «ieidiseis.gr», διαψεύδω κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε μαζί μου χθες ο κ. Κασσελάκης. Δεν θα επιτρέψω να παίζονται παιχνίδια στο όνομά μου και μάλιστα επί προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάψευσή της.

Ακολούθως πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξαν πως «δεν χρειάζονται διαψεύσεις όταν υπάρχει η κλήση στις 11:32. Μπορεί να μην το άκουσε ή να ήταν αφόρτιστο το τηλέφωνο».

Ο πόλεμος των διαρροών συνεχίστηκε, με κύκλους της Έφης Αχτσιόγλου να υπογραμμίζουν πως οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «απαράδεκτο» να καθαρίζονται από αναπάντητες κλήσεις.

«Η κυρία Αχτσιόγλου δέχθηκε χθες στις 11:32 κλήση από άγνωστο νούμερο. Δεν έλαβε κάποιο μήνυμα ή ενημέρωση, ενώ ο κύριος Κασσελάκης δεν επικοινώνησε μαζί της με τον τρόπο που μέχρι τώρα επικοινωνούσαν, δηλαδή από διαφορετικό τηλεφωνικό αριθμό εκ μέρους του.

» Η κ. Αχτσιόγλου βρισκόταν στον χώρο της συνεδρίασης της ΚΕ από τις 11:30.

» Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν, οι κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαράδεκτο να καθορίζονται από αναπάντητες κλήσεις και fake news», καταλήγουν.

Οι τροπολογίες των προεδρικών στον Κασσελάκη για κατευνασμό

Επιχείρηση κατευνασμού εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκουν με την τροπολογία που κατέθεσαν έξι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αποτελούσαν μέρος των προεδρικών.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης και Φλαμπουράρης τονίζουν πως «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος».

Παράλληλα επισημαίνουν πως «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Το κείμενο που αναμένεται από την «Ομπρέλα»

Σοβαρό είναι επίσης το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες του in, να δημοσιοποιηθεί κείμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη που πρόσκεινται στην «Ομπρέλα» σήμερα το απόγευμα. «Stay tuned», σημειώνουν σκωπτικά.

Παράλληλα, το μέλος της «Ομπρέλας» και βουλευτής Φλώρινας Πέττη Πέρκα με ανάρτηση στο Facebook χαρακτήρισε «τραγική» τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η βουλευτής ασκεί σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κειμένου που είχε ετοιμάσει να πει στην Κεντρική Επιτροπή, και πλέον φέρεται να είναι και αυτή στα στελέχη που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ηχηρή αποχώρηση Τζουμάκα

Ο Στέφανος Τζουμάκας αποτέλεσε το δεύτερο πρόσωπο από τα τέσσερα στελέχη που είχαν τεθεί σε παραπομπή υπό διαγραφή που αποχωρεί μόνος του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αποχώρησε καταθέτοντας στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου ένα κείμενο-φωτιά για τον Στέφανο Κασσελάκη, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πλήθος ζητημάτων.

Στη συνέχεια σε δηλώσεις του είπε πως «πριν από λίγο δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάθεσε την ομιλία μου και την παραίτηση στη γραμματέα του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, πάει από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα. Ορισμένοι δεν έχουν όρια και μίλησαν απαράδεκτα», σημείωσε μεταξύ άλλων».

Ομάδα Τεμπονέρα: Παραμένουμε στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Περίπου στις 14:00 δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο που έφερε τις υπογραφές των Διονύση Τεμπονέρα, Χάρη Τσιόκα, Φώτη Λαμπρινίδη και Χρήστο Λαμπρίδη.

Σε αυτό τα τέσσερα στελέχη υποστηρίζουν πως «δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού», τονίζοντας πως παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια εξήγησαν τους λόγους που έφυγαν από τη χθεσινή διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής, ζητώντας «ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο».

Συνεχίζεται ήρεμα η διαδικασία

Χωρίς εντάσεις συνεχίζεται η διαδικασία, με τα στελέχη να τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στις 17:00 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ομιλίες των στελεχών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται να υπάρξει ομιλία από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τέλος, θα πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες επί των αλλαγών στο τελικό κείμενο του σχεδίου απόφασης και, φυσικά, το σχέδιο απόφασης.