Συνέχεια στα πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μοίρασε χθες «καμπάνες» ύψους  619.512 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, επιβλήθηκε πρόστιμο 253.650 ευρώ στη «Γιόβας ΑΕ –  Ανώνυμος Εμπορική Τεχνική & Τουριστική Εταιρεία», 290.950 ευρώ στη «Notos Com Συμμετοχές, Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία» και 74.912 ευρώ στην «Graffiti AE». Και οι τρεις περιπτώσεις αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, διευκρινίζει το υπ. Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε πως ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. «Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση ιδίως όσον αφορά καταναλωτικά προϊόντα με ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι τα σχολικά είδη. Στόχος δικός μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας είναι να μετριάσουμε τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας. Η προσπάθειά μας είναι αδιάλειπτη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παίρνει σειρά η ΕΤΕ

Θέμα ημερών θεωρείται η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα. Οι σύμβουλοι έχουν ήδη πιάσει δουλειά, οι επαφές και οι παρουσιάσεις έχουν γίνει (αν και συνεχίζονται). Στο πλάνο του ΤΧΣ είναι η διάθεση του 50% του μεριδίου που κατέχει στην ΕΤΕ, δηλαδή πακέτο μετοχών 20%. Στις επαφές και στη στρατηγική αποεπένδυσης εξετάζεται η διάθεση του πακέτου σε δύο τμήματα 5% συν 15%. Το μικρότερο μπορεί να δοθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Οι τελικές αποφάσεις, η έναρξη και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μετά την Εθνική, σειρά θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς, όπως μαθαίνει η στήλη, η αποεπένδυση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.

Ανάρπαστο το Youth Pass

Τις 44.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το Youth Pass μέσα σε ένα 24ωρο, καθώς η πλατφόρμα άνοιξε χθες το πρωί. Οι δικαιούχοι, περίπου 200.000 νέοι 18 και 19 ετών, μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ. Οι αιτήσεις γίνονται είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ μέχρι και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.