Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει πλέον περικυκλώσει πλήρως, από στεριά και θάλασσα, την πόλη της Γάζας, την οποία παράλληλα έχει «κόψει» στα δύο, στο βόρειο και το νότιο τμήμα της. Οι στρατηγοί του, πάντως, αν και επιχειρούν να «αποκεφαλίσουν» τη Χαμάς εξοντώνοντας τα ηγετικά της στελέχη (ένα ακόμη ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκε χθες), δεν κρύβουν ούτε ποιος είναι ο βασικός στόχος τους. Ούτε την εκτίμησή τους πως εάν τον βγάλουν από τη μέση, τότε ο πόλεμος ίσως τελειώσει πιο γρήγορα και με μικρότερες απώλειες: Πρόκειται για τον Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της στη Γάζα, στον οποίο ο Μπένιαμιν Νετανιάχου αναφέρεται ως ένα «dead man walking» – με άλλα λόγια, ως ένα νεκρό που εξακολουθεί για την ώρα να περπατά, όπως κάνουν και οι μελλοθάνατοι στις ΗΠΑ, για τους οποίους χρησιμοποιείται ο παραπάνω χαρακτηρισμός.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο τον οποίο η Σιν Μπετ, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, γνωρίζει πάρα πολύ καλά, καθώς παρέμεινε φυλακισμένος επί 21 ολόκληρα χρόνια – από το 1989, όταν συνελήφθη κατά την πρώτη Ιντιφάντα, ως το 2011, όταν απελευθερώθηκε μαζί με άλλους χίλιους περίπου κρατούμενους κατά την ανταλλαγή με τον στρατιώτη Γκιλάτ Σαλίτ. Ολο αυτό τον καιρό, μάλιστα, εκτός από την οργάνωση των άλλων φυλακισμένων, έμαθε εβραϊκά και μελέτησε προσεκτικά τις βιογραφίες όλων των σημαντικών προσωπικοτήτων του Ισραήλ. Πρόκειται για πρόσωπο «σκληρό, αυταρχικό και με μεγάλη επιρροή, με εξαιρετική δυνατότητα να αντιστέκεται, ικανότητα χειραγώγησης και ταλέντο στο να καθοδηγεί τα πλήθη», αναφέρεται στον «φάκελό» του, σύμφωνα με τους «Financial Times» – με τον Μίχα Κόμπι, έναν πράκτορα που τον έχει ανακρίνει, να διαβεβαιώνει πως δεν θα παραδοθεί, αλλά θα προτιμήσει να πεθάνει στη Γάζα.

Γεννημένος στα παραπήγματα της Χαν Γιουνίς, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο γνωστός και ως Αμπού Ιμπραΐμ είχε γείτονα τον Μοχάμεντ Ντεΐφ, τον άνθρωπο-σκιά ο οποίος ηγείται σήμερα του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, των αποκαλούμενων «Ταξιαρχιών αλ-Κασάμ». Εχοντας κατά τη δεκαετία του ’80 διατελέσει σύμβουλος του ιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο Γιαχία τη γνωρίζει όσο ελάχιστοι. Σταδιακά και αφού έχει διατελέσει επικεφαλής της ομάδας η οποία τιμωρούσε παραδειγματικά όσους συνεργάζονταν με το Ισραήλ (εξόντωσε 12, κάτι για το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση), βρέθηκε στο τιμόνι της οργάνωσης, αντικαθιστώντας τον Ιμπραΐμ Χανίγιε (το 2017).

Αναμφίβολα δε, η μεγάλη του επιτυχία είναι ότι κατάφερε να παραπλανήσει το Ισραήλ αναφορικά με τις πραγματικές του προθέσεις, πείθοντάς τους πως σε καμία περίπτωση δεν είχε στόχο να τους επιτεθεί – κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί. «Είναι τρελό, αλλά δεν τον καταλάβαμε καθόλου», λέει στους «FT» ο Μάικλ Μίλσταϊν, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών.