Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα (6/11) ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

«Περισσότεροι από 200 μάρτυρες στις σφαγές της νύκτας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, διευκρινίζοντας ότι ο απολογισμός αυτός αφορά μόνο την πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Κομμένη στα δύο η Λωρίδα της Γάζας

Το βράδυ της Κυριακής (5/11) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η πόλη της Γάζας είναι πλέον εντελώς περικυκλωμένη από τις δυνάμεις του.

«Οι δυνάμεις μας έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας και έχουν χωρίσει τον παράκτιο θύλακα στα δύο. Τα στρατεύματα υπό την ηγεσία της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani έφτασαν στην ακτογραμμή και την κρατούν. Σήμερα υπάρχει βόρεια Γάζα και νότια Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι ο στρατός πραγματοποιεί εκτεταμένες επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. «Σημαντικά πλήγματα είναι τώρα σε εξέλιξη… και θα συνεχιστούν αυτή τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε.

Λίγο νωρίτερα, η κυβέρνηση της Χαμάς είχε κάνει λόγο για «σφοδρούς βομβαρδισμούς» γύρω από νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχαν κοπεί οι τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έπειτα από έναν μήνα πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η περικύκλωση του βόρειου τμήματος του θύλακα και ο de facto διαχωρισμός του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είναι ένα σημαντικό στάδιο της επιχείρησης που πραγματοποιούν οι ισραηλινές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Χαγκάρι.

«Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τη διέλευση για τους αμάχους από τη βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε, ενώ 300.000 έως 400.000 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στο βόρειο τμήμα αυτού του στενού εδάφους των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ