Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ασκώντας δριμύτατη κριτική για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος.

εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά της κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συζήτηση της εφημερίδας «Εποχή» για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά το βράδυ της Δευτέρας, είπε ότι μια σημαντική ερώτηση για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το από πότε ξεκίνησαν τα προβλήματα του κόμματος. «Υπήρξε σταδιακή μετάλλαξη» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι αυτό ξεκίνησε πολύ πριν από την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.

«Αυτό το τοξικό κλίμα δεν το έχω ξανασυναντήσει όσο είμαι στην Αριστερά», σημείωσε αρχικώς από το βήμα της εκδήλωσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας το ερώτημα «αν με αυτό το τοξικό κλίμα μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».

«Από το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας»

Πρόσθεσε ότι ο αρχηγισμός και ο κυβερνητισμός αποτέλεσαν τα δύο προβληματικά φαινόμενα που επικράτησαν εντός του κόμματος.

«Ο κυβερνητισμός για να το πω λαϊκά είναι να λες ό,τι νομίζεις πως θέλει ο κόσμος να ακούσει γιατί πιστεύεις ότι έτσι θα φτάσεις πιο γρήγορα στην εξουσία», είπε και πρόσθεσε ότι ο κυβερνητισμός είναι «κοντινό αδελφάκι του λαϊκισμού».

Ανέφερε ότι από το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. «Παρά τις φωνές πολλών στα όργανα δεν εισακουστήκαμε, για να χαραχθεί ένα σχέδιο ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα αξιοπιστίας», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούσαν το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την κοστολόγηση και τα όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

«Έγινε κριτική στην Πολιτική Γραμματεία και δεν απάντησε κανένας»

Συνέχισε λέγοντας η κατάσταση είναι άσχημη εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διαιωνίζεται, «δημιουργώντας πρόβλημα», διότι πλέον «η πολιτική συζήτηση δεν έχει θέση σε αυτό το κόμμα». Πρόσθεσε ότι στην Πολιτική Γραμματεία «17 μέλη έκαναν 17 καλές ομιλίες με κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ και τη μη παρουσία μας σε πορείες. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας.»

«Δεν τους αφορά η πολιτική συζήτηση, το πρόγραμμα του συνεδρίου δεν τους αφορά, τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία», συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιμένοντας πως δεν πρόκειται να «έχουμε μια σοβαρή συζήτηση είτε γιατί χάσαμε το 2023 είτε τι είναι το καινούργιο και τι είναι το παλιό».

Φτάνοντας στο συμπέρασμά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως «όπως ξέρετε κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος της ομιλίας μου είχα πει πως είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα να φέρω πίσω, την περηφάνια της Αριστεράς. Λυπάμαι, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει σε αυτό το κόμμα η περηφάνια», δίνοντας στην ουσία στίγμα αποχώρησης.

Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερώτηση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο λάθος μας, είτε μείνουμε είτε φύγουμε, θα είναι αυτό που έκαναν οι Λαφαζάνης – Βαρουφάκης, που έκαναν εχθρό τους τον Αλέξη Τσίπρα», παραλληλίζοντας προφανώς την κατάσταση με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια»

Η ομιλία της βουλεύτριας Σίας Αναγνωστοπούλου κινήθηκε σε παρόμοιο μήκος κύματος. Η ίδια βέβαια προανήγγειλε πως «εγώ θ’ αντισταθώ με νύχια και με δόντια» σε όποιον «αποφασίσει να πετάξει το αίμα του καραβιού», αναφερόμενη στο 3% της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται άλλωστε για «μάχη επιβίωσης», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Παρόντες στην εκδήλωση και άλλα μέλη της Ομπρέλας μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όπως επίσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας, για τους οποίους ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έχει εισηγηθεί τη διαγραφή τους.