Η Premier League είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Γιατί έχει τα καλύτερα γήπεδα, τους καλύτερους παίκτες, το καλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο, τα μεγαλύτερα έσοδα για τις ομάδες και για πολλούς ακόμη λόγους που εδώ και πολλά χρόνια έχουν καταστήσει το αγγλικό πρωτάθλημα υψηλότερα από όλα τα άλλα στη συνείδηση του κόσμου. Εκεί όμως που φαίνεται πως υστερεί υπομονεύοντας μόνη της το προϊόν της, είναι στο κομμάτι της διαιτησίας.

Στην εποχή του VAR και του Goal-line Technology η Premier League δεν σταματά να υποφέρει από διαιτητικά σκάνδαλα. Τελευταίο αυτό που φαίνεται πως έγινε στο ματς της Νιούκαστλ με την Άρσεναλ όπου οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με 1-0. Χάρη σε ένα γκολ που προκάλεσε τις έξαλλες διαμαρτυρίες των «κανονιέρηδων» καθώς η φάση ελέγχθηκε για τρεις παραβάσεις και το γκολ μέτρησε κανονικά.

Μιλάμε για τη φάση του 64′ όταν ο Γκόρντον πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Το VAR τσέκαρε τη φάση αρχικά για το αν η μπάλα είχε βγει πλάγιο στην αρχή, στη συνέχεια για χέρι και επιθετικό φάουλ του Ζοέλιντον, ενώ η φάση ελέγχθηκε και για οφσάιντ του Γκόρντον. Κι αν για το οφσάιντ και το πλάγιο μπορεί να πει κανείς πως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν οι αποφάσεις καθώς μπαίνουν γραμμές, το επιθετικό φάουλ είναι κάτι παραπάνω από προφανές.

Η Άρσεναλ έχασε με αυτό το αμφιλεγόμενο γκολ και όπως είναι λογικό, ο Μικέλ Αρτέτα βγήκε από τα ρούχα του στις δηλώσεις μετά το ματς. Ο Ισπανός τεχνικός έκανε λόγο για κάτι ντροπιαστικό και τόνισε αυτό που λένε όλοι πλέον εντός και εκτός Νησιού. Πως η διαιτησία δεν είναι στο επίπεδο του πρωταθλήματος.

Στα… κάγκελα οι Κανονιέρηδες

«Αν υπήρχε μια ομάδα που ήθελε να κερδίσει το παιχνίδι σήμερα, ήταν η Άρσεναλ. Ντροπιαστικό αυτό που συνέβη – πώς γίνεται αυτό στην Premier League – αυτό το πρωτάθλημα λέμε ότι είναι το καλύτερο στον κόσμο. Είμαι 20 χρόνια σε αυτή τη χώρα και τώρα νιώθω ντροπή. Είναι ντροπή και διακυβεύονται πάρα πολλά. Εδώ προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο κάθε εβδομάδα. Όταν δεν είμαστε αρκετά καλοί, αναλαμβάνω την ευθύνη. Η διαιτησία δεν είναι καθόλου κοντά στο επίπεδο που πρέπει να έχει αυτό το πρωτάθλημα. Δεν είναι καν ικανοποιητική. Νιώθω… περίεργα που είμαι μέρος αυτού», ανέφερε ο Αρτέτα.

Και τα όσα είπε βέβαια ο προπονητής της Άρσεναλ ήρθαν να προστεθούν σε όσα έχει πει κατά καιρούς ο Γιούργκεν Κλοπ και όχι μόνο. Ο προπονητής της Λίβερπουλ αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί και εκείνος εξερράγη μετά από ένα διαιτητικό σκάνδαλο όταν στο ματς με την Τότεναμ είδε να ακυρώνεται στην ομάδα του καθαρό γκολ για… λάθος συνεννόηση του διαιτητή με το VAR. Μιλάμε δηλαδή για πράγματα και καταστάσεις που όχι απλά δεν αρμόζουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αλλά ούτε και για… Γ Εθνική.

Και τώρα τι; Η PGMOL θα απολογηθεί στην Άρσεναλ όπως είχε κάνει και με τη Λίβερπουλ, αλλά οι βαθμοί χάθηκαν. Και επαναλαμβάνουμε, αυτά είναι ίσως τα δύο πιο κραυγαλέα παραδείγματα για φέτος. Κάθε αγωνιστική σχεδόν γίνονται πράγματα που προκαλούν οργή στους οπαδούς και τον απλό κόσμο, αλλά βελτίωση δεν υπάρχει.