Πριν από μερικά χρόνια, τα κινέζικα μοντέλα αποτελούσαν το… μαύρο πρόβατο στον τομέα της ασφάλειας με σοβαρές ελλείψεις ακόμη και στο βασικό εξοπλισμό ασφάλειας στερώντας τα το «χρυσό» διαβατήριο εισόδου τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Αρκετά δεν κατάφερναν να περάσουν ούτε την πόρτα των αυστηρών κρας τεστ του EuroNCAP, ενώ όσο τολμούσαν να δοκιμάσουν την τύχη του, «έτρωγαν» πόρτα, αλιεύοντας την χαμηλότερη βαθμολογία τόσο στην ασφάλεια των επιβατών όσο και στον εξοπλισμό τους, που παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις.

Σήμερα, η Κίνα όντας ένα παγκόσμιος ρυθμιστής στην παραγωγή αυτοκινήτων ( και της ανερχόμενης ηλεκτροκίνησης), έχοντας συνάψει μεγάλες συμμαχίες με ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνει να έχει αφήσει το κακό παρελθόν και πλέον με αυτόνομη δυναμική παρουσία εισβάλει στην αγορά με άκρως ανταγωνιστικά μοντέλα, που κερδίζουν πόντους τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και στον τομέα της ασφάλειας.

Απόδειξη αυτού ότι ο αυστηρός οργανισμός EuroNCAP που περνάει από …κόσκινο τα νέα μοντέλα στον τομέα της ασφάλειας, μέσω των επίπονων και απαιτητικών κρας τεστ, προσφάτως,  έβαλε στο στόχαστρο τρία νέα κινέζικα μοντέλα και η βαθμολογία που πέτυχαν εξέπληξαν ευχάριστα. Από την ανάλυση της βαθμολογίας και τα τρία νέα κινέζικα μοντέλα, παρουσίαζαν υψηλές βαθμολογίες στον τομέα της προστασίας ενηλίκων και παιδιών, ενώ το μεγάλο νέο ότι η ασφάλεια των αυτοκινήτων αυτών συνοδεύεται από μια ευρεία γκάμα τεχνολογιών ασφάλειας, όπως σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας κ.α.

Ο EuroNCAP αναφέρει στα σχόλια του και το ευεργετικό σύστημα ανίχνευσης παρουσίας παιδιών (CPD), το σύστημα που προειδοποιεί τον οδηγό όταν  αναγνωρίζει ότι ένα παιδί ή βρέφος έχει ξεχαστεί στο αυτοκίνητο. Με το νέο σύστημα είναι εξοπλισμένα τα μοντέλα της BYD , όντας χρήσιμο σε ιδιαίτερα θερμές χώρες, όπως τις μεσογειακές όπου τα κρούσματα θερμοπληξίας με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή των παιδιών αυξάνονται κατακόρυφα κάθε χρόνο.

BYD Dolphin: Το νέο ηλεκτρικό μοντέλο κατάφερε να βγει με πέντε αστέρια , την ανώτερη βαθμολογία του EuroNCAP. Στις επιμέρους κατηγορίες, το μικρό ηλεκτρικό μοντέλο που ξεκινά καριέρα στην αγορά της Ευρώπης, έλαβε στην προστασία ενηλίκων 89%, στην προστασία παιδιών 87%, στην προστασία πεζών 85% και στην κατηγορία Safety Asist 79%.

Εξαιρετική και η βαθμολογία για το μεγάλο οικογενειακό μοντέλο, το Xpeng P7. Πήρε χωρίς ιδιαίτερο κόπο τα πέντε αστέρια, όπου σε αυτό συνέβαλε η πολύ καλή προστασία που προσφέρει στους ενήλικες – πήρε 87%  – στην προστασία παιδιών 81%, στην προστασία πεζών 81% και στην κατηγορία Safety Asist 78%.

BYD Seal. Άλλο ένα μοντέλο της BYD πήρε πέντε αστέρια. Είναι το ηλεκτρικό σεντάν που απέσπασε στην προστασία ενηλίκων 89%, στην προστασία παιδιών 87%, στην προστασία πεζών 82%, ενώ με 76% βαθμολογήθηκε στην κατηγορία των συστημάτων ασφαλείας Safety Assist.

Όπως φαίνεται ο τομέας των συστημάτων υποβοήθησης διαδραματίζει για το EuroNCAP σημαντικό ρόλο στην τελική βαθμολογία με τους Κινέζους να εκπλήσσουν, και στην ασφάλεια που προσφέρουν τα νέα τους μοντέλα.