Ο Akio Toyoda παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Toyota πριν απο ένα χρόνο, αλλά η μείωση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών Παγκοσμίως, και βλέποντας την  επιβράδυνση των πωλήσεων δείχνει να δικαιώνει την άποψη του για τα ηλεκτρικά και ότι δεν είναι ο μόνος δρόμος για την απανθρακοποίηση: «οι άνθρωποι βλέπουν επιτέλους την πραγματικότητα» σχετικά με την ηλεκτρική τεχνολογία.

Ο ίδιος ανέφερε εδώ και χρόνια ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία δεν αποτελούν πανάκεια απέναντι στα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα στα οποία η αυτοκίνηση καλείται να  βρει λύσεις.

«τα BEV δεν είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ουδετερότητας άνθρακα. Προσωπικά, θα προτιμούσα να ακολουθήσω κάθε επιλογή, όχι μόνο μία, επιλογές όπως τα συνθετικά καύσιμα χωρίς εκπομπές και το υδρογόνο». τόνιζε πριν λίγους μήνες ο Τογιόντα.

Ο αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη για όσα έλεγε για τα EV. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανέβεις στο βουνό που επιτυγχάνει ουδετερότητα άνθρακα», είπε στους δημοσιογράφους στο JapΔιευθύνων Σύμβουλος επεσήμανε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ηλεκτρικών  στις ΗΠΑ an Mobility Show αυτή την εβδομάδα.Αν και η αύξηση των πωλήσεων EV έχει επιβραδυνθεί, η αγορά εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 63 τοις εκατό το 2022 και έχουν επιβραδυνθεί στο 49 τοις εκατό το 2023. Η επιβράδυνση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την αμερικανική αγορά, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες GM και Ford εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβραδύνουν την παραγωγή ηλεκτρικών pickup.

Ενώ οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υπ΄ατμόν τα σχέδια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Toyota πιστεύει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν πρέπει να είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Τα υβριδικά και το υδρογόνο, πιστεύει, είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις, ειδικά καθώς οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένουν υψηλές.

Ο διάδοχος διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Koji Sato, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη προσιτών EV και στο Σαλόνι της Ιαπωνίας υπήρξε ηλεκτρικός καταιγισμός από μέρους του.