Την ώρα που οι φόβοι για περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτοί, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα – όπως έχει προαναγγείλει – θα κάνει σήμερα το στις 3 το μεσημέρι την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς .

Μπορεί η Χεζμπολάχ να έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις προς το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου ωστόσο ο ηγέτης της οργάνωσης δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

Η αγωνία για το τι θα πει στο σημερινό διάγγελμά του για τη συνέχεια για το αν η οργάνωση θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο, έχει βαρύνουσα σημασία και θα κρίνει πολλά για τις εξελίξεις.

Σίγουρα μία πιο ενεργή εμπλοκή της Χεζμπολάχ που έχει τουλάχιστον 100.000 μαχητές θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τους συσχετισμούς μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς.

Μόνο τυχαίο πάντως δεν είναι ενόψει και της σημερινής τοποθέτησης του Νασράλα η εντατικοποίηση των επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου σημειώνει ότι η Χεζμπολάχ έκανε 28 επιθέσεις στις 2 Νοεμβρίου, τις περισσότερες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς.

Πριν λίγες ημέρες, ο επικεφαλής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ziad Nahleh, και τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Saleh al-Arouri, σε μια προσπάθεια να τονίσει την «ενότητα» μεταξύ τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις τους συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Ο στρατός της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο στρατός της Χεζμπολάχ απαριθμεί 100.000 μαχητές ενώ έχει ισάριθμο αριθμό ρουκετών με κάποιες από αυτές να έχουν εμβέλεια που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την ισραηλινή επικράτεια.

Ακόμη στο οπλοστάσιο υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες καθώς και ρουκέτες ακριβείας.

Μόλις τον περασμένο Μάιο η Χεζμπολάχ έκανε μια πρωτοφανή κίνηση, καλώντας ΜΜΕ να επισκεφθούν έναν από τους χώρους εκπαίδευσης των μαχητών της, στο νότιο Λίβανο.

Ήταν μια σπάνια και συνάμα προειδοποιητική αποκάλυψη μέρους του μυστικού οπλοστασίου της και της πολεμικής ετοιμότητάς της.

Σε κοινή θέα, έγραψε τότε ο ιστότοπος Middle East Eye, βρέθηκε μια μεγάλη γκάμα ελαφρών και βαρέων όπλων.

Υπήρχαν αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι, φορητά αντιαεροπορικά συστήματα και ένας στόλος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Μέχρι στιγμής η Χεζμπολάχ έχει χάσει 47 μαχητές, και ορισμένοι φοβούνται ότι ο Νασράλα θα μπορούσε με την τοποθέτησή του να προκαλέσει μία περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος εξάπλωσης στην περιφέρεια του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως εργάζεται «με επιμονή» για να εξασφαλίσει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

«Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο και την ανάγκη να κατέβει η θερμοκρασία στην περιοχή, που πλησιάζει σε σημείο βρασμού», τόνισε η Νούρα αλ Καάμπι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, που εκφράστηκε σε σύνοδο στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

«Υπάρχει αληθινός κίνδυνος διάχυσης στην περιφέρεια και περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας παγιδεύσουν σε κύκλους βίας», πρόσθεσε η κυρία αλ Καάμπι.