Η Αίγυπτος θα ανοίξει εκ νέου το συνοριακό πέρασμα της Ράφα την Πέμπτη για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

Σε ανακοίνωσή της στο Facebook, η αρχή ανέφερε ότι η Αίγυπτος επιτρέπει την είσοδο μόνο σε όσους έχουν προεγγραφεί και τα ονόματά τους εμφανίζονται στον κατάλογο που άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Ράφα νωρίτερα σήμερα.

«Μέχρι τις 16.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), 76 τραυματισμένοι Παλαιστίνοι, επιβαίνοντες σε ασθενοφόρα και 335 ακόμα που διαθέτουν ξένα διαβατήρια και επέβαιναν σε έξι λεωφορεία» πέρασαν στο αιγυπτιακό έδαφος, ανέφερε ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος που μίλησε τηλεφωνικά με το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ισμαηλία.

Οι ΗΠΑ περιμένουν να δουν κάποιους από τους πολίτες τους να εγκαταλείπουν τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο σήμερα, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι αναμένεται να απομακρυνθούν περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες από τη Γάζα τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πρόσθεσε:

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να βγάλουμε τους Αμερικανούς από τη Γάζα».

Στο μεταξύ, το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον σημερινό βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, τον δεύτερο από αυτόν που σημειώθηκε χθες στην περιοχή, δηλώνοντας ότι εξουδετέρωσε άλλο ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και ότι έχει συνομιλίες που αποδεικνύουν ότι οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται ανθρωπιστικούς πόρους.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού έσπασαν τις πρώτες γραμμές άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς: Το Ισραήλ διαπράττει «σφαγές» για να καλύψει τις «αποτυχίες» του

Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει «σφαγές» στη Γάζα προκειμένου να καλύψει τις «αποτυχίες» του και είπε πως στην περιοχή δεν θα υπάρξει σταθερότητα αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν την «ανεξαρτησία» τους.

«Λέμε στον εχθρό και σε εκείνους που τον υποστηρίζουν πως οι προσπάθειές σας για να καλύψετε τις αποτυχίες σας δεν θα σας γλιτώσουν από μια ηχηρή ήττα», δήλωσε ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος, που έχει τη βάση του στο Κατάρ, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ της Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 8.706 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, που ξέσπασε μετά την πρωτόγνωρης έκτασης και βίας επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Από ισραηλινής πλευράς, πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, κατά την επίθεση αυτή, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια αντίδραση στη «ρατσιστική πολιτική» της ισραηλινής κυβέρνησης του Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστίνιους.

«Προειδοποιήσαμε όλα τα μέρη με τα οποία συναντηθήκαμε πριν από αυτόν τον πόλεμο πως η συνέχιση των πολιτικών καταπίεσης και βίας του Νετανιάχου και της φασιστικής κυβέρνησής του, η επίθεση κατά του τεμένους Αλ Άκσα [στην Ιερουσαλήμ] και τους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους, η οικοδόμηση οικισμών και το μένος εξτρεμιστών εποίκων για να σπείρουν την καταστροφή, το χάος και τον θάνατο δεν θα μείνουν ατιμώρητα», είπε.

Η Χαμάς έχει μόνο δύο επιλογές

Τα μέλη της Χαμάς μπορούν να επιλέξουν «εάν θα πεθάνουν ή αν θα παραδοθούν άνευ όρων» δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, στην 26η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο εχθρός έχει μόνο δύο επιλογές, να πεθάνει ή να παραδοθεί άνευ όρων, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ο Γκάλαντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ.