Αεροπορικός βομβαρδισμός του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπαλίγια στην βόρεια Γάζα. Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 100 και οι τραυματίες περισσότεροι από 300.

Η φύση των τραυματισμών είναι ακρωτηριασμοί, σοβαρά εγκαύματα και χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ υπάρχουν και ασθενείς με εσωτερική αιμορραγία.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων αεροπλάνα έριξαν 6 βόμβες στον καταυλισμό και σκόρπισαν τον θάνατο.

Γιατί;

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια, όπως θα δείτε στον επεξεργασμένο χάρτη τπυ ΟΗΕ, βρίσκεται στον βορρά, με συνέπεια ο Ισραηλινός Στρατός να θεωρεί πως βρίσκεται στον δρόμο για τον Νότο. Μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που ισοπέδωσαν ολόκληρες γειτονιές, πλέον ο στόχος είναι οι δύο μεγάλες λεωφόροι της Γάζας: Η κεντρική λεωφόρος Σαλαχεντίν ή Σαλάχ αλ-Ντίν και η παραλιακή λεωφόρος Αλ-Ρασίντ

Ουσιαστικά έχουν χτυπήσει σε όλα τα πυκνοκατοικημένα μέρη της βόρειας Γάζας, μιας περιοχής που ήδη έχει την μεγαλύτερη πυκνότητα πλυθησμού στην Μεσόγειο.

Παρότι από τον προσφυγικό καταυλισμό δεν έχουν προκύψει αξιοσημείωτες επιθέσεις, τουλάχιστον δεν δηλώθηκαν από τον Ισραηλινό Στρατό ή τις Παλαιστινιακές οργανώσεις, ο Ισραηλινός Στρατός θέλησε να ισοπεδώσει την Τζαμπαλίγια για να εξασφαλίσει πως θα περάσει στην Λεωφόρο Σαλάχ αλ-Ντιν χωρίς αντίσταση.

Βέβαια οι μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για ξεκάθαρο βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού, ενώ η Χαμάς δήλωσε πως δεν υπήρχε στρατιωτικό τμήμα της στην Τζαμπαλίγια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ισοπεδώθηκε και η περιοχή δίπλα στην παραλιακή λεωφόρο αλ-Καραμά όπως και στην περιοχή αλ-Τουάμ. Ίσως να πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση με εισβολή μεγάλων τμημάτων του στρατού, με σκοπό να δημιουργήσαουν βάσεις από όπου θα εκκινούν επιδρομές.

Αυτά είναι τα σημεία εισόδου του Ισραηλινού στρατού.

Σε συνέντευξη τύπου στα αραβικά, ο διευθυντής του Ινδονησιακού νοσοκομείου επιβεβαίωσε πως οι απώλειες είναι άνω των 100 και οι τραυματίες άνω των 300.