Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Αυστραλία από την είδηση της δολοφονίας της προπονήτριας υδατοσφαίρισης, Lilie James. Το πτώμα της βρέθηκε μέσα στο μπάνιο ενός ελίτ ιδιωτικού σχολείου στο Σίδνεϊ.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σχολείο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα την περασμένη Πέμπτη. Εντόπισε την 21χρονη προπονήτρια υδατοσφαίρισης, νεκρή, με εκτεταμένα τραύματα στο κεφάλι.

Οι ντετέκτιβ πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε -κατά πάσα πιθανότητα με σφυρί – ώρες νωρίτερα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ανώνυμες πηγές.

Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης φέρεται να είχε καταγράψει τον συνάδελφό της, τον 24χρονο προπονητή χόκεϊ Paul Thijssen, να μπαίνει στο μπάνιο μετά από εκείνη. Ο Thijssen, ο οποίος έκανε και το τηλεφώνημα στις αρχές, εμφανίστηκε αργότερα μόνος του.

Αν και η αστυνομία δεν έκανε δημόσια σχόλια σχετικά με ένα πιθανό κίνητρο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η νεαρή γυναίκα είχε πρόσφατα τερματίσει τη σχέση της μαζί του, μία σχέση που διήρκεσε μόλις πέντε εβδομάδες.

Ο Thijssen είχε εξαφανιστεί αφού τηλεφώνησε και η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Οι Αρχές βρήκαν αντικείμενα «που σχετίζονται με την ανθρωποκτονία» – υποτίθεται το φονικό όπλο – σε έναν κάδο απορριμμάτων, και το πρωί της Παρασκευής, ένα πτώμα που αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ανήκε στον Thijssen.

«Ήταν ζωντανή, εξωστρεφής και πολύ αγαπητή»

Φίλοι και οικογένεια τη θυμούνται ως μια ευγενική και μανιώδη αθλήτρια. Μαζί με την υδατοσφαίριση, αγαπούσε το χορό και την κολύμβηση, κάνοντας και τα δύο ως έφηβη. Σπούδαζε αθλητικές επιχειρήσεις στο πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο σχολείο.

«Ήταν ζωντανή, εξωστρεφής και πολύ αγαπητή από την οικογένεια και τους φίλους της», ανέφερε η οικογένεια της Lilie James σε δήλωση. «Είμαστε συντετριμμένοι». «Μας την έκλεψαν», έγραψε ο οικογενειακός της φίλος Daniel Makovec. «Θα θρηνούμε για πάντα αυτή την απώλεια», είπε.

Σε ένα σημείωμα προς τους γονείς, η επικεφαλής της σχολής του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα είπε ότι ανησυχεί βαθιά για όλους τους εμπλεκόμενους. «Οι φρικαλεότητες του κακού δεν καθορίζουν και δεν θα καθορίσουν την κοινότητά μας, αυτός είναι ο όρκος μου», είπε η Julie McGonigle.

Ο Thijssen, Ολλανδός υπήκοος, ήταν πρώην αρχηγός αθλημάτων στο σχολείο πριν γίνει μέλος του προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς έστειλε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της  Lilie James περιγράφοντας τον θάνατό της ως «φρικτό έγκλημα». «[Είναι] ένα από τα χειρότερα που έχω δει στη ζωή μου και μπορώ μόνο να φανταστώ τι περνάει [η] οικογένεια αυτή τη στιγμή», είπε.

Η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το πώς η Αυστραλία αγωνίζεται εδώ και καιρό να πατάξει αυτό που συχνά αποκαλείται «επιδημία» ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα.

Η James είναι η 41η αυστραλιανή φέτος, η οποία φέρεται να πεθαίνει ως αποτέλεσμα έμφυλης βίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα Counting Dead Women.

Μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες, τρεις γυναίκες – η Νοτιοαυστραλιανή Krystal Marshall, μια άγνωστη γυναίκα από την Καμπέρα και η Lilie James φέρεται να δολοφονήθηκαν από άνδρες που γνώριζαν. Όλα τα εγκλήματα έγιναν μέσα στα σπίτια τους ή στο χώρο εργασίας τους.

Ο ακτιβιστής για ζητήματα έμφυλης βίας Tarang Chawla – η αδελφή του οποίου δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της το 2015 – δήλωσε ότι ο θάνατος της James αποτελεί «τραγική υπενθύμιση της σκοτεινής, ύπουλης πραγματικότητας της βίας των ανδρών κατά των γυναικών».

«Κοιτάζω τις φωτογραφίες της Lilie και θυμάμαι τη δική μου 23χρονη αδελφή Niki και πώς ένιωσα μετά τη δολοφονία της», έγραψε στο Instagram. «Lilie, λυπάμαι που σε απογοητεύσαμε».

Και ενώ το έθνος θρηνεί, τίθενται και πάλι επείγοντα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα διατηρηθούν οι γυναίκες ασφαλείς. Η Αυστραλία έχει ένα Εθνικό Σχέδιο για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών από το 2010, αλλά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά βίας παραμένουν πεισματικά υψηλά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ενώ πάνω από το 90% των Αυστραλών αναγνωρίζουν ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί πρόβλημα στη χώρα, μόλις οι μισοί λένε ότι αποτελεί πρόβλημα στο δικό τους προάστιο ή πόλη.