Στη δεύτερη φάση, πέρασε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, με χερσαίες επιχειρήσεις και σφοδρότατους βομβαρδισμούς, και με τον στρατό να δίνει νέα εντολή εκκένωσης, ζητώντας από τους κατοίκους που έχουν απομείνει να αποχωρήσουν αμέσως προς νότο, υποστηρίζοντας ότι σήμερα, «οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν».

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, συνεχίστηκαν και το Σάββατο «με πιο αργό ρυθμό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά.

«Μεγάλος αριθμός” σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή στα αεροπορικά πλήγματα σε δύο καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Γάζας, πρόσθεσε η Χαμάς.

Νωρίτερα η διοίκηση του ισραηλινού στρατού είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους των πόλεων Ασντόντ και Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, για εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών δεν ανέφεραν θύματα. Ωστόσο τρεις άνθρωποι είχαν τραυματιστεί νωρίτερα εντός της ημέρας έπειτα από άλλες εκτοξεύσεις από τη Γάζα.

«Αφόρητα δεινά»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες, Σάββατο, τη λύπη του για την «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών» που «υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», ζητώντας για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιράνα Σπόλιαριτς δήλωσε χθες «συγκλονισμένη από το αφόρητο επίπεδο των ανθρώπινων δεινών», καταγγέλλοντας «καταστροφική αποτυχία που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί».

«Αντιμέτωποι με αδιάκοπους και τρομακτικούς βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν μέρος να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός», δήλωσε επίσης σήμερα ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε χθες ότι «ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και δύσκολος και είμαστε έτοιμοι» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι ο στρατός του «θα καταστρέψει τον εχθρό πάνω στη γη και κάτω από αυτήν».

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς διευθύνει τις επιχειρήσεις της από ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων υπόγειων σηράγγων.

Πλέον έχει αρχίσει «το δεύτερο στάδιο του πολέμου, ο στόχος του οποίου είναι σαφής: καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της διοίκησης της Χαμάς, επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους», τόνισε επίσης ο Νετανιάχου αφού είχε συναντηθεί με τις οικογένειες ομήρων που κρατά η Χαμάς, οι οποίοι είναι σύμφωνα με εκτίμηση του Ισραήλ 230.