Ο πανικός που εξαπλώθηκε στη Γαλλία μετά τις αναφορές για εισβολή κοριών ενισχύθηκε από fake news που διέδωσε η Ρωσία, αναφέρουν τοπικά μέσα.

Πηγές του γαλλικού στρατού δηλώνουν «πεπεισμένες» ότι η Μόσχα υποδαύλισε τον φόβο για τα αιμοβόρα παράσιτα με παραπλανητικές αναρτήσεις που απέδιδαν την «εισβολή» στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Παραπλανητικές αναρτήσεις στα social media υποστήριξαν ότι η παραγωγή εντομοκτόνων σταμάτησε μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο στις εισαγωγές πρώτων υλών από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να μείνει η Γαλλία απροστάτευτη.

Στρατιωτικές πηγές έστειλαν στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό RNC αναρτήσεις που έγραφαν ότι «ο παράγοντας κατά των κοριών που χρησιμοποιείται σε έπιπλα και στα περισσότερα προϊόντα ξύλου παράγεται στη Ρωσία» και ότι οι ψεκασμοί απεντόμωσης σταμάτησαν «λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε αυτή την ουσία».

Οι παραπλανητικές αναρτήσεις περιλάμβαναν μάλιστα εικόνες από υποτιθέμενο άρθρο στον δικτυακό τόπο του La Montagne, με ημερομηνία 4 Οκτωβρίου και τίτλο «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν σε επιδημία κοριών στο Παρίσι».

Το La Montagne δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ουδέποτε δημοσίευσε τέτοιο άρθρο.

Πολυάριθμοι εντομολόγοι και τεχνικοί απεντόμωσης έχουν εξάλλου δηλώσει ότι οι κοριοί ήταν ανέκαθεν παρόντες στο Παρίσι και ότι η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι χειρότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Αληθινές φαίνεται εξάλλου ότι είναι οι εικόνες κοριών στο μετρό του Παρισιού, με αρκετούς επιβάτες να δηλώνουν ότι αποφεύγουν πλέον τα υφασμάτινα καθίσματα και προτιμούν να στέκονται.

Ο πανικός εξαπλώθηκε και στη Βρετανία λόγω της πιθανότητας να ταξιδέψουν οι κοριοί με το Eurostar μέσω Μάγχης, ένα ταξίδι διάρκειας μόλις 2 ωρών και 15 λεπτών.