Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες ώρες η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό» – μία δήλωση με την οποία, όπως φαίνεται, προσπάθησε να υποστηρίξει πως προτού κάποιος επιτεθεί, σημαίνει πως κάτι άλλο έχει προηγηθεί, και που πυροδότησε μια τέτοια αντίδραση, εν προκειμένω την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ–Γάζας.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», είπε αρχικά ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Εχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί» εξήγησε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τα γεγονότα που πιθανόν οδήγησαν στην αιματηρή εξέγερση των μαχητών της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.

Συνεχίζοντας, βέβαια, τόνισε ότι τα παράπονα αυτά των Παλαιστινίων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «αποκρουστικές επιθέσεις» της Χαμάς και, αντίστροφα, οι επιθέσεις της Χαμλάς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

«Ξεκάθαρες οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον πολιορκημένο θύλακα. Όπως τόνισε: «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν υπερβαίνει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επιπλέον, πίεσε για την αποστολή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι αντιδράσεις

Τα σχόλια επικρίθηκαν έντονα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος χαρακτηρίζει  τις δηλώσεις του Γκουτέρες «σοκαριστικές», «φρικτές» και «εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα της περιοχής μας».

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της ναζιστικής οργάνωσης της Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο», έγραψε ο Ερντάν στην πλατφόρμα X.

«Η δήλωσή του ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», εξέφρασε την κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία. Αυτό είναι πραγματικά ακατανόητο», πρόσθεσε. «Είναι πραγματικά λυπηρό ο επικεφαλής μιας οργάνωσης, που προέκυψε μετά το Ολοκαύτωμα, να έχει τόσο φρικτές απόψεις. Μια τραγωδία!» έγραψε ολοκληρώνοντας.