Όταν κάποιος πλησιάζει το φθινόπωρο με το αμάξι του την μικρή πόλη Πόμφρετ στην πολιτεία Βερμόντ των ΗΠΑ κεραυνοβολείται από την ξεχωριστή ομορφιά της.

Ήπιες στροφές σε δρόμους μέσα σε χλοερά χωράφια και λιβάδια στα οποία βόσκουν πρόβατα, κρυφά μονοπάτια σε πυκνά δάση με κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φθινοπωρινά φύλα και μια μηλιά γεμάτη κατακόκκινα μήνα σχεδόν σε όλους τους τοίχους των πέτρινων σπιτιών της εξηγεί την έντονη μυρωδιά από μηλόπιτα στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι πρόσφατα αυτό το υπέροχο τοπίο απολάμβαναν οι κάτοικοι της περιοχής και οι ταξιδιώτες από τις γειτονικές πολιτείες. Μόλις όμως οι εικόνες από την Sleepy Hollow Farm, μια ιδιωτική έκταση σε έναν ρουστίκ δρόμο κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο παράδεισος αυτός κατακλύστηκε από κόσμο.

Φρένο στους τουρίστες με την απερίσκεπτη συμπεριφορά

Η αύξηση των επισκεπτών-θαυμαστών των φυλλωμάτων ήταν τέτοιου μεγέθους που η φάρμα στο τέρμα περίπου του πουθενά να γίνει ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της πολιτείας, με αποτέλεσμα «η ομορφιά του τοπίου να αμαυρωθεί από τους τουρίστες με την απερίσκεπτη συμπεριφορά».

Πόρτα στους τουρίστες που καταστρέφουν το φυσικό τοπίο για μια selfie

«Είναι ένα όμορφο σημείο. Αλλά είναι κρίμα που έχει καταστραφεί», λέει στο BBC η Ντέμπορα Γκούντγουιν, συντονίστρια των εκθέσεων στο Artistree Community Arts Center του Πόμφρετ.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, τα τουριστικά λεωφορεία απλά παρατάνε κόσμο εκεί», συνεχίζει η ίδια, αποκαλύπτοντας ότι οι influencers συχνά σκαρφάλωναν πάνω από μια πύλη στην οποία αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται η είσοδος, εγκαθιστούσαν αυτοσχέδια καμαρίνια για να αλλάξουν ρούχα, ενώ, πολλές φορές, τα αυτοκίνητά τους, κατάλληλα για την πόλη αλλά όχι για τον χωματόδρομο, κολλούσαν στο οδόστρωμα.

Οι selfies που έφεραν την καταστροφή

Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο να κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες στην άκρη του δρόμου. «Ήταν πολύ άσχημα», θυμάται. «Οι κάτοικοι πήγαν στις τοπικές αρχές και είπαν: “Δεν αντέχουμε άλλο”». Μάλιστα μην μπορώντας να πάνε στις δουλειές τους ζήτησαν να γίνει μονόδρομος ο μέχρι τότε διπλής κατεύθυνσης δρόμος προς την προαναφερόμενη φάρμα, αλλά και πάλι οι τουρίστες δεν είχαν τελειωμό και κρέμονταν κυριολεκτικά από τα δέντρα για μια selfie με φόντο τον φθινοπωρινό «πίνακα».

Και κάπως έτσι σε μια έκκληση μέσω το GoFundMe κάποιοι από τους κατοίκους του ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας να κλείσει ο δρόμος που οδηγεί στη φάρμα στην κορύφωση της πτώσης των φύλλων του φθινοπώρου, δηλαδή από τη ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας στις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 15 Οκτωβρίου και μάλιστα μάζεψαν από 103 δωρεές το ποσό των 16.068 δολαρίων γι’ αυτό το σκοπό.

Η απαγόρευση ίσχυσε για τους μη κατοίκους και προκάλεσε την οργή των ταξιδιωτών που οδήγησαν έως την περιοχή για να πετύχουν την τέλεια φθινοπωρινή φωτογραφία.

Οι κάτοικοι του Πόμφρετ δεν είναι εναντίον των τουριστών, θέλουν απλά να δείχνουν σεβασμό στον τόπο τους

Ζητείται σεβασμός

Όπως λένε οι ίδιοι στο βρετανικό δίκτυο «ζήσαμε την επέλαση των ταξιδιωτών influencers του Instagram και του TikTok που κατέστρεψαν τους δρόμους μας, προκάλεσαν ατυχήματα, κατέστρεψαν κήπους και επιτέθηκαν λεκτικά στους συμπολίτες μας».

Εξηγώντας ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, θα δοθούν ως αμοιβή για επιπλέον προσωπικό φύλαξης στο γραφείο του σερίφη και περισσότερες νέες πινακίδες και σήμανση, οι πολίτες του Πόμφρετ λένε ότι δεν είναι εναντίον των τουριστών απλά ζητούν το σεβασμό τους για την ομορφιά ολόγυρα τους που εκείνοι προστατεύουν κάθε μέρα που περνά.

«Χαιρόμαστε να έχουμε τους τουρίστες εδώ. Είναι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας του Βερμόντ. Θέλουμε οι άνθρωποι να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά, να επισκεφθούν τους παραγωγούς και τα καταστήματα, να γυρίσουν την περιοχή. Το σημαντικό είναι να δείχνεις σεβασμό στα σπίτια και στις περιουσίες των κατοίκων. Παρακαλούμε ελάτε, απλά δείξτε σεβασμό»…