Το modus operandi των ενόπλων της Χαμάς κατά την έναρξη της επιχείρησης «Καταιγίδα Αλ Άκσα» εναντίον του Ισραήλ αναλύει η Le Monde, χρησιμοποιώντας πολυάριθμες εικόνες και βίντεο.

Ο ήλιος δεν είχε ανατείλει στη Γάζα όταν η Χαμάς έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Άκσα» πριν μια εβδομάδα και συγκεκριμένα το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου.

Δεκάδες ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης προωθήθηκαν προς τα ισραηλινά σύνορα με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες ή πεζή.

Μόλις διέσχισαν τα σύνορα επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε τουλάχιστον έξι στρατιωτικές βάσεις του ισραηλινού στρατού και επτά μη στρατιωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης μιας πόλης, πέντε κιμπούτς και ενός μουσικού φεστιβάλ.

Τα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ αποτελούνται είτε από υψηλούς φράχτες είτε από τσιμεντένιο τείχος. Για να το διασχίσουν, έπρεπε να εξουδετερώσουν τα αμυντικά του φυλάκια, πύργους που είναι εξοπλισμένοι με τηλεχειριζόμενα πολυβόλα. Από τους πέντε που βιντεοσκοπήθηκαν από ενόπλους της Χαμάς, οι τέσσερις καταστράφηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που έπεσε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Χρησιμοποιώντας και πάλι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στοχεύουν τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, όπως έναν πυλώνα κοντά στο κιμπούτς Be’eri.

Ωστόσο, αυτό που κάνει την επίθεση να ξεχωρίζει είναι ο συντονισμός πολλών ενεργειών σε σημεία διέλευσης στον φράχτη. Οι παραβιάσεις γίνονται με τη χρήση χειροποίητων εκρηκτικών, όπως κοντά στο κιμπούτς Be’eri. Μια δορυφορική εικόνα που ελήφθη στο σημείο ελέγχου Ερεζ στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας δείχνει ένα ρήγμα στο τσιμεντένιο τείχος που τη χωρίζει από το Ισραήλ και δύο τμήματα καταστροφής.

Σε εικόνες που κυκλοφόρησαν από τη Χαμάς φαίνονταν ένοπλοι να καταλαμβάνουν σημεία ελέγχου, ανάμεσα σε πτώματα Ισραηλινών στρατιωτών, άνδρες της Χαμάς σε μοτοσικλέτες να περνούν μέσα από τρύπες στον φράχτη, μπουλντόζες να γκρεμίζουν συρματόπλεγμα για να περάσουν ένοπλοι

Σύμφωνα με τις εικόνες, τουλάχιστον δώδεκα ομάδες κομάντος έχουν εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος πριν από τις 7 π.μ., και λιγότερο από μία ώρα αργότερα, μια ομάδα μοτοσικλετών βρίσκεται εν κινήσει. Λιγότερο από μία ώρα αργότερα, εξαπέλυσαν ταυτόχρονα τουλάχιστον δεκατρείς επιθέσεις σε στρατιωτικά στρατόπεδα και περιοχές αμάχων.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αιφνιδιάστηκαν

Τουλάχιστον έξι μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των IDF δέχθηκαν επίθεση την ίδια στιγμή, μεταξύ περίπου 6.30 π.μ. και 8.30 π.μ.

Οπλισμένοι με χειροβομβίδες, εκτοξευτές ρουκετών και τυφέκια, οι ένοπλοι της Χαμάς εισέρχονται στις βάσεις. Σκοτώνουν ισραηλινούς στρατιώτες, συλλαμβάνουν μερικούς από αυτούς και φωτογραφίζονται δίπλα στα πτώματα.

Στη βάση Soufa, οι εικόνες δείχνουν έναν άψυχο στρατιώτη ντυμένο μόνο με το εσώρουχο, το γιλέκο και το κράνος του. Το σώμα του βρίσκεται μπροστά από την πόρτα ενός κοιτώνα όπου τουλάχιστον τέσσερις άνδρες που εμφανίζονται νεκροί. Ένας από αυτούς φοράει ακόμα τις πιτζάμες του.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από τη Χαμάς και πιστοποιήθηκαν από τη Le Monde, τουλάχιστον τρεις άνδρες, φορώντας σορτς και ξυπόλητοι, συλλαμβάνονται, ξυλοκοπούνται και στη συνέχεια απομακρύνονται από έναν Παλαιστίνιο στο εξωτερικό της βάσης.

Τουλάχιστον δεκατρείς ταυτόχρονες επιθέσεις

Την ίδια στιγμή που γινόταν έφοδος στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άλλες ομάδες κατευθύνονταν προς το Σντερότ, το μουσικό φεστιβάλ και πέντε κιμπούτς, όλα σε απόσταση μικρότερη των επτά χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα. Συνολικά, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «περισσότερες από είκοσι τοποθεσίες στις οποίες επιτέθηκαν».

Στο Be’eri, ήταν 6.55 π.μ. όταν οι πρώτοι τρομοκράτες έφτασαν πεζοί. Για σχεδόν τέσσερις ώρες έσφαζαν ισραηλινούς πολίτες, σπίτι – σπίτι. Πλάνα από κάμερα παρακολούθησης δείχνει ομάδα να λεηλατεί τις περιουσίες των νεκρών ενώ μια άλλη ομάδα μεταφέρει δύο άψυχα σώματα.

Καταγράφοντας την προέλασή τους, ένας ένοπλος μεταδίδει ζωντανά στο Facebook τις ενέργειες της ομάδας του στο Νιρ Οζ, όπως αναφέρει η Libération. Μπαίνει κοντά στο κιμπούτς, όπου κινηματογραφεί τα πτώματα επτά ανθρώπων μέσα σε ένα μικρό κτίριο που χρησιμοποιείται ως κοιτώνας, προφανώς εκτελεσμένα από την ομάδα του.

Τρία χιλιόμετρα βορειότερα, στο κιμπούτς Nirim, οι δράστες κινηματογραφούν τους εαυτούς τους γύρω στις 8:30 π.μ. να προχωρούν ανάμεσα στα σπίτια και να πυροβολούν μέσα από τα παράθυρα.

Μια δοκιμασμένη και σχεδιασμένη επιχείρηση

Οι κομάντος της Χαμάς πιθανότατα εκπαιδεύτηκαν για αυτή την επιχείρηση. Οι προπονήσεις βιντεοσκοπήθηκαν και δημοσιεύτηκαν στα κανάλια προπαγάνδας τους.

Ένα βίντεο εκπαίδευσης δείχνει ενόπλους να εξασκούνται στην ανατίναξη μιας πύλης, που μοιάζει πολύ με εκείνη στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ένας χάρτης που έδειχνε ένα δρομολόγιο βρέθηκε σε έναν ένοπλο που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μαζί με πολλά μικρά φυλλάδια. Αυτά δείχνουν τους διάφορους τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων των IDF, με τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, που θα στοχεύονται ανάλογα με τον οπλισμό που θα χρησιμοποιείται.