Λίγοι περίμεναν τη δική του παρουσία στην ενδεκάδα. Αλλωστε, ουδέποτε- μέχρι τώρα, τουλάχιστον- έλαμψε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Ορισμένοι πόνταραν στον Παυλίδη, άλλοι πίστεψαν πως επιτέλους ήρθε η ώρα για να αγωνιστεί βασικός ο φορμαρισμένος Ιωαννίδης, οπότε «πώς θα παίξει ο Γιακουμάκης»;

Κι όμως, η ζωή ενίοτε καταστρέφει τα σενάρια που σκαρφίζονται ορισμένοι, Ο δε Γιακουμάκης σε αυτό το θαυμαστό έργο και την υπέροχη νίκη της εθνικής ομάδας επί της Ιρλανδίας εκτός έδρας (2-0), ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Σχεδόν από το πουθενά βρέθηκε στις πρώτες επιλογές του Πογέτ. Και …έγραψε ιστορία. Όχι μόνο με το γκολ του, αλλά και με βάση πως έγινε ο πρώτος καθαρόαιμος σέντερ φορ της γαλανόλευκης που σημαδεύει σωστά και μπαίνει στον πίνακα των σκόρερ ύστερα από 17 μήνες και το καλοκαίρι του ’22! Μόνο λίγο δεν το λες και ας δούμε τι ακριβώς έκανε ο ηλικίας 29 ετών κεντρικός κυνηγός.

Πρώτα, με κεφαλιά-δυναμίτη τίναξε τα δίχτυα της Ιρλανδίας. Σαφώς και η σέντρα του Τσιμίκα ήταν αυτό που λέμε «συστημένη», αλλά ας πιστωθούν στον Γιακουμάκη το εντυπωσιακό άλμα και η άπιαστη κεφαλιά.

Λίγο μετά, έκανε περιστροφή υπέροχη και ως δεξιοτέχνης μέσος «άνοιξε» στον Πέλκα που όμως δεν μπόρεσε να σκοράρει, καθώς νικήθηκε από τον αντίπαλο «κίπερ».

Και στο φινάλε του ημιχρόνου, ξανά κίνηση από τα αριστερά ο Γιακουμάκης, σέντρα τρομερή στον Πέλκα, η τύχη ήταν με το μέρος του χαφ αφού έκανε περίπου …τσαφ, η μπάλα στρώθηκε στον Μασούρα και 0-2. Αυτό ήταν. Οι ελπίδες άνθισαν ξανά!

Τι μένουν; Ενας τελικός με την Ολλανδία και ένα «μεγάλο αποτέλεσμα» με τους Γάλλους. Τίποτα, πλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι Οράνιε δεν είναι ανίκητοι, αφήστε που δεν …πατούν καλά σε αυτή τη διοργάνωση. Η ελληνική εθνική ομάδα έχει το ηθικό στα ουράνια , ζητεί τη νίκη , ενώ η ισοπαλία θα αφήσει τα πάντα ανοιχτά. Ας έχουμε δε στο μυαλό πως έως τώρα στα ματς του ομίλου Χ δεν προκύπτει!

Οσο για το τετ-α-τετ με τους Γάλλους, έρχεται στο τέλος της διαδρομής. Οι πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές προκρίθηκαν. Θα είναι αδιάφοροι; Πιπέρι στο στόμα όποιου το πει. Ένας αγώνας, όμως, με τέτοιο βαρύ όνομα που ενδεχόμενος θα έχει αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή του, όταν έρχεται στο τέλος μιας προκριματικής φάσης, μοιάζει να είναι «ευχή και κατάρα» στο ίδιο πακέτο…