«Λέμε ξεκάθαρα στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας: Φύγετε μακριά από τις περιοχές που επιχειρεί η Χαμάς» υπογράμμισε η Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας σήμερα Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ.

Η κ. Χάινριχ μιλώντας για τη Χαμάς υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ θα την εξαφανίσει. «Έχει μετατρέψει τη Γάζα σε βάση τρομοκρατών είναι το νέο ισλαμικό χαλιφάτο. Η χώρα που προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες της Χαμάς θα πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είπε πως «ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε χωρίς να τον έχουμε προκαλέσει αλλά εμείς θα επικρατήσουμε», στέλνοντας το μήνυμα πως «οι εχθροί μας θα γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να τολμήσουν να ενεργήσουν όπως ακριβώς και η Χαμάς έπραξε το Σάββατο».

Αναλυτικά όσα είπε:

Κυρία Xάινριχ, Σας ευχαριστούμε πολύ που είστε κοντά μας. Αντιμετωπίζετε πολύ σοβαρές δυσκολίες στη χώρα σας. Ακούσαμε νωρίτερα τον κύριο Μπλίνκεν ο οποίος επισκέπτεται την χώρα σας καθώς και τον πρωθυπουργό στην κοινή συνέντευξη τύπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό σας. Ποιο είναι το επόμενο βήμα, πώς πιστεύετε ότι θα κλιμακωθεί η κατάσταση και ποια είναι εκείνα τα βήματα τα οποια θα κάνουν οι Ηνωμένες πολιτείες προκειμένου να σας υποστηρίξουν;

Αρχικά να πω ότι είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη που λαμβάνουμε από τις Ηνωμένες πολιτείες μέχρι τώρα. Και είναι μία ανακούφιση τα όσα είπε ο υπουργός εσωτερικών Μπλίνκεν και ο πρόεδρο Biden τις τελευταίες ημέρες ότι δηλαδή οι Ηνωμένες πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, τώρα και πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τόσο από τους Αμερικανούς αλλά και τον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του! Τελεία και παύλα. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Οι στόχοι μας σε αυτήν την επιχείρηση είναι ξεκάθαροι: αρχικά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα ισραηλινά εδάφη είναι ασφαλή ότι ο φράχτης στα σύνορα με την Γάζα είναι ασφαλής ιδιαίτερα μετά τα όσα συνέβησαν το Σάββατο, την σφαγή συνέβη από τους βαρβάρους της Χαμάς.

Με ποιο τρόπο λοιπόν εκτιμάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν το Ισραήλ;

Δεν μπορώ να σχολιάσω στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά μπορώ να σας πω ότι ήδη λαμβάνουμε ανεφοδιασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως είπε και ο υπουργός εξωτερικών ήδη αναπληρώνονται οι ελλείψεις στα πυρομαχικά του Σιδηρουν θόλου. Αμερικανοί γερουσιαστές βρέθηκαν εδώ τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει ολοκληρωτική υποστήριξη για τον ισραηλινό λαό, τις ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο γιατί όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός αυτός είναι ένας πόλεμος του πολιτισμένου κόσμου,ο οποίος εκπροσωπείται από το Ισραήλ κατά της βαρβαρότητας της Χαμάς. Είναι η ώρα για περισσότερη διαύγεια, ακούσαμε ακριβώς αυτή την έκφραση από τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών τον κύριο Μπλίνκεν και τον πρωθυπουργό σήμερα και είναι απόλυτα ξεκάθαρο σε ποια μεριά βρίσκεται ο πολιτισμένος κόσμος.

Ακούσαμε τον Αμερικανό πρόεδρο πώς υπήρξαν αποκεφαλισμοί νηπίων και μωρών μπορείτε να το επιβεβαιώσετε γιατί έχουν υπάρξει πολλές φημολογίες οι οποίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες;

Η Χαμάς έχει διαπράξει θηριωδίες αντίστοιχες με αυτές του ISIS ακούσαμε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να λέει ότι ανάμεσα στις θηριωδίες αυτές υπήρξαν περιπτώσεις αποκεφαλισμών και δεν θα κάνω κάποιο περισσότερο σχόλιο για αυτό το θέμα. Υπήρχαν οικογένειες οι οποίες αποτεφρώθηκαν, γονείς δολοφονήθηκαν μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, παιδιά εκτελέστηκαν μπροστά στα μάτια των γονιών τους, άνθρωποι απήχθησαν κατά μήκος της λωρίδας της Γάζας ακόμη και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Πρόκειται για θηριωδίες οι οποίες έχουν τη μορφή και το στυλ του ISIS κάτι στο οποίο αναφέρθηκε κατά τον ίδιο τρόπο και ο υπουργός εξωτερικών Μπλινκεν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μας η αντιμετώπιση της Χαμάς θα πρέπει να είναι η κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα τον ISIS, αυτόν τον τρομοκρατικό οργανισμό.

Ανησυχείτε μήπως ο πόλεμος αυτός επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή άλλων παικτών όπως για παράδειγμα το Ιράν η Δαμασκός η Συρία ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ;

Όπως γνωρίζετε το Ισραήλ έχει πολλούς εχθρούς… το Ιράν είναι ένας από αυτούς στο βόρειο σύνορο ενώ υπάρχει και η Χεζμπολάχ η οποία χρηματοδοτείται από το Ιράν. Περισσότερο από το 93% της χρηματοδότησης της Χαμάς προέρχεται από το Ιράν και για αυτό το λόγο όταν αναφέρομαι στην Χαμάς και τον ISIS αναφέρομαι σε αυτούς ως ISIS με στεροειδή γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα έθνος το οποίο τους υποστηρίζει. Έχουμε προειδοποιήσει με απόλυτη σαφήνεια και το ίδιο έχει πει και ο Αμερικανός πρόεδρος Biden: Μην προκαλέσετε το Ισραήλ γιατί θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας θα υπερασπιστούμε το λαό μας και αυτό ακριβώς κάνουμε. Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης οι εχθροί μας όπως και άλλοι έξω από τα σύνορα της χώρας θα πρεπει να γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα αν τολμήσουν να μας πειράξουν. Θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα και τη νίκη μας θα τη θυμούνται για πολλές γενεές.

Το πρόβλημα είναι ότι τόσο εσείς όσο και η παλαιστινιακή πλευρά έχετε υποστεί πολύ μεγάλες απώλειες. Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες που αναζητούν μία διέξοδο προς την Αίγυπτο γιατί υπάρχουν αναφορές ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς την Αίγυπτο έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές. Θα τους επιτρέψετε να βγουν από τον αποκλεισμό;

Λέμε ξεκάθαρα στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας: φύγετε μακριά από τις περιοχές όπου η Χαμάς επιχειρεί. Η Χαμάς στοχεύει εκεί που οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν. Οι παλαιστίνιοι γνωρίζουν που βρίσκονται αυτοί οι στόχοι, η Χαμάς έχει θύλακες και επιχειρεί στις περιοχές αυτές και τους καλούμε να φύγουν από αυτές.

Επιτρέψτε μου να πω όμως ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι μία πολύ στενή και μικρή περιοχή με πολύ μεγάλο πληθυσμό άρα λοιπόν το ερώτημα είναι αν υπάρχει χώρος για αυτούς τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τα σημεία από τα οποία επιχειρεί η Χαμάς;

Οτιδήποτε συμβαίνει στη Γάζα είναι ευθύνη της Χαμάς. Αυτή είναι η δική μας οπτική. Εχουμε απευθύνει σαφές κάλεσμα προς τους Παλαιστίνιος να φύγουν από τις περιοχές αυτές και γνωρίζουν πολύ καλά ποιες περιοχές είναι αυτές. Γνωρίζουμε ότι γνωρίζουν ποιες περιοχές είναι αυτές και το έχουμε κάνει απόλυτα σαφές.

Αν λοιπόν υπάρξει ένα τελεσίγραφο τι τελεσίγραφο θα ήταν αυτό γιατί υπάρχουνε γυναικόπαιδα στην Παλαιστινιακή πλευρά;

Όπως είπα, οτιδήποτε συμβαίνει στη Γάζα είναι ευθύνη της Χαμάς. Η Χαμάς έχει μετατρέψει τη Γάζα σε μία βάση τρομοκρατών… αυτό είναι το νέο ισλαμικό χαλιφάτο και κατά τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε ο ISIS θα ηττηθεί και η Χαμάς. Το ατυχές γεγονός βέβαια είναι ότι η Χαμάς η στρατιωτική Πτέρυγα του έχει και μία ιδεολογία και ο πρωθυπουργός μας ήταν απόλυτα σαφής για το ζήτημα αυτό ως ότι οποιαδήποτε χώρα προσφέρει καταφύγιο στους τρομοκράτες της Χαμάς θα πρέπει να δεχθεί να υποστεί τις κυρώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο τόνισε και ο πρωθυπουργός μας σήμερα μαζί με τον Αντώνη Μπλίνκεν.

Στην περίπτωση που έχουμε λοιπόν άλλους παίκτες όπως για παράδειγμα το Ιράν με μία ενεργή συμμετοχή ποια θα είναι η κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ ή ακόμη και από τις Ηνωμένες πολιτείες; Μπορείτε να προβλέψετε τι θα συμβεί;

Όπως είπα και νωρίτερα εμείς θα νικήσουμε, οι εχθροί μας θα γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να τολμήσουν να ενεργήσουν όπως ακριβώς και η Χαμάς έπραξε το Σάββατο. Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε χωρίς να τον έχουμε προκαλέσει αλλά εμείς θα επικρατήσουμε.

Υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και χρήσης πυρηνικών όπλων αν συμβεί κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει μία επιλογή;

Προς το παρόν δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε τι κάνουμε και συνεχίζουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στο τέλος αυτής της εκστρατείας η Χαμάς μας δεν θα έχει ούτε τις στρατιωτικές δυνατότητες ούτε εκεί τα κίνητρα για να μας χτυπήσει όπως έκαναν πριν. Σας το εγγυώμαι.