Τα χαρτιά τους εν όψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη που θα διεξαχθεί στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που δεν κατάφεραν να οδηγηθούν σε αυτόν.

Ο δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έλαβε στις πρώτες εκλογές 27,33% και 26.092 ψήφους, ενώ, ο ανεξάρτητος -προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- Στέλιος Αγγελούδης, έλαβε 25,74% και 24.572 ψήφους.

Καθοριστικό ρόλο για τις δεύτερες εκλογές θα παίξουν οι επιλογές των υπόλοιπων -επτά στον αριθμό- υποψηφίων, που αποτελούν το 46,93% (44.802 ψήφοι) του εκλογικού σώματος που οδηγήθηκε στις κάλπες.

Η δήλωση Μπουτάρη

Ο τρίτος των εκλογών Σπύρος Πέγκας, που τον υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έλαβε ποσοστό 20,74%. Ο ίδιος επέλεξε να μην δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους του. «Ο συνδυασμός θεωρεί ότι οι δημότες δεν καθοδηγούνται θα αποφασίσουν τη δική τους ψήφο», ανέφερε μετά τα εκλογικά αποτελέσματα ο κ. Πέγκας.

Ωστόσο, στελέχη της παράταξης έχουν διαφορετικές απόψεις για τη στάση που θα κρατήσουν την ερχόμενη Κυριακή. Αρκετοί εκτιμούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί ο Στέλιος Αγγελούδης, που προέρχεται εξίσου από την κεντροαριστερά σε πρώτο επίπεδο αλλά και σε δεύτερο επίπεδο, ως ψήφος αντίδρασης στον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και -πλέον- δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πέγκα, που σάρωσε με 4.663 σταυρούς στις εκλογές, κάλεσε έμμεσα σε στήριξη του κ. Αγγελούδη. «Για μένα δεν υπάρχει δίλημμα. Η Θεσσαλονίκη αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που βίωσε την τελευταία τετραετία», τόνισε σε δήλωσή του.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους tanea.gr, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί κανείς από τους δύο, καθώς, και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας στις προηγούμενες εκλογές ήταν ανεξάρτητος -προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- και κατέληξε υποψήφιος με χρίσμα της… ΝΔ. Αυτή η τάση επικρατεί κυρίως σε στελέχη του συνδυασμού που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Δρόσος Τσαβλής και η παράταξη «Όλοι Εμείς» (5,68%) αποφάσισε τη στήριξη του Στέλιου Αγγελούδη. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να φύγει από το τέλμα, γι’ αυτό και στηρίζουμε τον Στέλιο Αγγελούδη για δήμαρχο Θεσσαλονίκης», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβλής στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ζέρβα, ωστόσο διεγράφη κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (6,76%) με επικεφαλής τον Βασίλη Τομπουλίδη καλεί σε λευκό ή αποχή, όπως κάνει σε όλους τους δήμους που υποψήφιός της δεν είναι στον δεύτερο γύρο. Αντίστοιχα η υποστηριζόμενη από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά παράταξη «Πόλη Ανάποδα» με τυπικά επικεφαλής τη Μαρία Κέκη (5,60%) αναμένεται να ανακοινώσει εντός της μέρας πως δεν στηρίζει ούτε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ούτε τον Στέλιο Αγγελούδη.

Ο Στέργιος Καλόγηρος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» (4,66%) καλεί σε στήριξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, «με αίσθημα ευθύνης και με βάση τις απόψεις του Στέλιου Αγγελούδη για τα εθνικά θέματα και τη Θεσσαλονίκη, η επιλογή μου είναι μια καθαρή προτίμηση στον Κωνσταντίνο Ζέρβα», είπε.

Τέλος, ο Ιωάννης Κουριαννίδης με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» (1,98%) απευθύνει έκκληση οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής χωρίς να δίνει συγκεκριμένη κατεύθυνση υπέρ κάποιου υποψηφίου, ενώ, ο Δημήτρης Ζιαμπάζης με την παράταξη «Ενωμένοι Μακεδόνες» (1,59%) δεν έχουν ανακοινώσει έως αυτή τη στιγμή τις προθέσεις του.